Najčišći zrak u Volvu

NEZAVISNO istraživanje, koje je proveo Ecology centar iz Detroita, pokazalo je da interijeri Volvo vozila zrače vrlo niskom razinom otrovnih tvari za razliku od ostalih automobila.

Ecology centar nedavno je predstavio istraživanje o otrovnim kemikalijama koje se koriste pri izradi interijera vozila. Sporogoreći PBDE i ftalati, koji se koriste kao omekšivači plastike, su kemijske tvari koje mogu prodrijeti u sve od plastike do tekstila posebno pri visokim temperaturama. Tako putnici u automobilu mogu biti izloženi tim tvarima udišući ih što u određenim situacijama može izazvati genetske mutacije opasne po zdravlje. Istraživanje otkriva i da je koncentracija PBDE u prašini i na vjetrobranu peterostruko veća od kućne prašine.

O ozbiljnosti ove problematike govori i istraživanje znanstvenika s University of Rochester kojim je utvrđeno da je izloženost ftalatima povezana s većim izgledima za pojavu genitalnih nepravilnosti kod muških beba. Istraživači vjeruju da ftalati negativno utječu na proizvodnju muškog spolnog hormona testosterona, koji osim na razvoj genitalija utječe na razvoj brojnih tkiva u organizmu, uključujući i mozak.

Volvo vozila najmanje zrače ftalatima

Ecology centar je istraživanje proveo na 11 modela različitih proizvođača koji su proizvedeni u razdoblju od 2000. do 2005. Rezultati su pokazali da unutrašnjosti Volvovih vozila najmanje zrače ftalatima. Još je manja razina zračenja sporogorećih PBDE u vozilima marke Volvo nego u većini vozila drugih proizvođača.

U ovo vrijeme kada puno ljudi pati od astme i alergija nama je u Volvu potpuno prirodno da svojim kupcima ponudimo najbolje čak i kad je riječ o unutrašnjosti automobila., rekao je Anders Karrberg, direktor za zaštitu okoliša u Volvu i napomenuo: "Kako bismo zadovoljili visoke Volvo standarde, nužno je da koristimo prave materijale i da se isto tako pobrinemo da zrak koji u auto ulazi kroz klimatski sustav bude valjano profiltriran. U Volvu već dugi niz godina radimo na tome da stvorimo čistu klimatsku unutrašnjost koja bi bila priklada za one ljude koji su posebno osjetljivi, odnosno pate od astme i alergija."

Tkanine, koža i ostali materijali koji se mogu naći u Volvo modelima zadovoljavaju i rigorozan Oeko_tex standard 100 testu koji otkriva određene alergene.Nadalje, Volvo IAQS kvalitetni zračni sustav je također razvijen tako da čisti zrak i smanjuje rizik od alergijskih reakcija unutar auta.

Ecology centar je organizacija za zaštitu okoliša smještena u Ann Arbouru u Michiganu. Ecology centar radi na promociji čistog i zdravog okoliša ne samo kroz edukaciju nego i kroz implementaciju različitih projekata.

M.N.

Pročitajte više