Amerikanci tvrde: Ovo su najbolje marke

Foto: BMW

UOBIČAJENO pouzdani američki Consumer Report napravio je istraživanje koja marka radi najbolje automobile. I rezultati su i više nego kontroverzni.

Prije svega, definirajmo kriterije: Ukupna ocjena za pojedinačne modele temelji se na četiri ključna čimbenika: testu na cesti, pouzdanosti, zadovoljstvu vlasnika i sigurnosti. Za ocjenu testa na cesti, vozila su novinari CR-a podvrgnuli na više od 50 testova.

Čudni "zeleni" kriteriji

Predviđene ocjene pouzdanosti temelje se na problemima koje su prijavili čitatelji, a događaju se u 20 mogućih problematičnih područja definiranih prema CR-ovim godišnjim automobilskim anketama.
Predviđanja o zadovoljstvu vlasnika temelje se na tome jesu li čitatelji CR-a u anketama rekli da bi ponovo kupili isto vozilo kad bi im se pružila prilika.

Sigurnost uključuje procjenu svih dostupnih rezultata testa sudara i dodatne bodove dodijeljene vozilima koja standardno dolaze s ključnim sustavima za sprječavanje sudara. Konačno, “Green Choices” odražava koliko je vozila određene marke testiranih na CR-u zaslužilo oznaku kao među 20 posto vozila s najčišćim emisijama.

I kada se sve zbroji i oduzme, najbolji je BMW. To bi se lako objasnilo američkom starom zaluđenošću njemačkim automobilima da istovremeno Audi nije 12., Volkswagen 26., a Mercedes tek 29. od ukupno 34 marke koje su u istraživanju.

Mini, koji uobičajeno ne prolazi dobro u ovakvim anketama, sada je na visokom 6. mjestu, čak tri pozicije ispred Toyote.

Genesis ispred Tesle

Nije se proslavila niti Tesla, koja je tek na 18. mjestu, a vjerojatno ih posebno boli što su lošije rangirani od - primjerice - Genesisa. 

Čudi i da su vrlo visoko rangirane američke marke: tako su Buick i Cadillac ispred Forda, koji ima najprodavaniji model u SAD-u.

Vjerojatno je pitanje kriterija, posebice onih “zelenih”, ali je zanimljivo da su na začelju marke koje u ponudi imaju isključivo terenske ili pick-up automobile: fenjer nose Land Rover i Jeep, a blizu je repu i GMC.

Pročitajte više