Najjeftiniji Porscheov model povučen iz prodaje

Foto: Porsche

PORSCHE je na tržištu Europske unije iz ponude izbacio svoj najjeftiniji model. 

Iako najjeftiniji, 818 Boxster i Cayman u pogledu prodaje ne čine osnovu Porscheove ponude. Kao i u slučaju benzinskog Macana, u Porscheu su odlučili iz ponude povući ova dva modela zbog zakonske regulative koja u EU stupa na snagu ovog srpnja. 

Cayman i Boxster RS ostaju

Kako prenosi Motor1, glasnogovornik Porschea za model 718 potvrdio je kako će ponuda za oba modela biti ukinuta na području EU, ali uz određene izuzetke. Jedan je da će se modeli nuditi izvan EU, dok će posebne verzije, kao što su Cayman GT4 RS i Boxster RS Spyder, ostati i dalje u prodaji. Naime, oni su zbog limitirane proizvodnje izuzeti od propisa vezanih za kibernetičku sigurnost. 

Problem proizlazi iz električne arhitekture koju koriste Boxster i Cayman, a koji ne zadovoljavaju nadolazeće propise. Prilagodba na novi zakon koštala bi Porsche otprilike polovicu proračuna koji se koristi za potpuno novi model, što financijski nije isplativo.

Prodano gotovo 90 tisuća komada

Boxster/Cayman četvrte generacije debitirao je 2016. pod internim kodnim imenom "982". Prva generacija Macana još je starija s obzirom na to da je na tržištu od 2014. Malo je vjerojatno da će povlačenje modela 718 iz EU značajno utjecati na prodaju Porschea, dok je benzinski Macan itekako tražena roba.

Macan je uvijek bio dobar prodavač. Globalno taj je model s 87.355 prodanih primjeraka u 2023. ostvario oko četiri puta bolji rezultat u odnosu na 718.

Pročitajte više