Najpoželjnija Toyota dobila je novu izvedbu

Foto: Toyota

OVA Toyota je toliko poželjna da se za nju kupci moraju boriti putem lutrije. 

Toyota GR Yaris je definitivno jedan od najzanimljivijih noviteta unazad nekoliko godina, a možda i od početka ovog milenija. Za ovaj auto kažu da je najbliže što možete iskusiti od relijaškog bolida. Pametnom dosta, a mi ćemo samo reći da je Toyota sada otišla mali korak dalje. 

Predstavila je GRMN Yaris, koji će se nuditi u dvije izvedbe, s paketom Circuit ili Rally. A ono što je zajedničko objema izvedbama je daljnja redukcija mase. Dio zasluga tu ide na uklanjanje stražnjih sjedala. Da, Yaris je postao dvosjed. Nadalje, Toyota kaže da su dodali 545 točkastih zavara kako bi povećali krutost.

Ispod poklopca je i dalje 1.6 turbo trocilindraš koji sada daje 272 KS i 390 Nm te je usuglašen s mjenjačem kojem su izmijenjeni prijenosni omjeri. Automobil je dobio i prednji i stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Izaberete li Circuit izdanje, dobivate 18-inčne BBS naplatke, jače kočnice, Bilstein amortizere te dijelove karoserije od karbona. Sve to donosi 20 kg manju masu od osnovne GR izvedbe. Mat siva boja nudi se samo za 50 primjeraka. Rally paket donosi nove amortizere i stabilizatore, zaštitni kavez i zaštitu podvozja, a u konačnici je 30 kg lakši od izvornika. 

A sada loše vijesti. Svih 500 primjeraka je rezervirano za japansko tržište, a početna cijena je oko 56.000 eura te se izborom jednog od paketa penje do 65.000 eura. Puno ili malo, procijenite sami.

Pročitajte više