Najzanimljiviji auto ključevi

Foto: Aston Martin, BMW; Bugatti, Arhiva Index.hr
 
IAKO su već dvadesetak godina skakavci nepisano pravilo u svijetu automobilskih ključeva postoji i oni, najčešće zlata vrijedni automobili, čiji su ključevi jednako unikatni kao i samo automobili. 
 
BMW i8/serija 7
 
Sve samo ne jednostavan je onaj nove 7-ice. Prvotno lansiran na modelu i8, ovaj je ključ više od ključa ili ičega što smo prije vidjeli. 
 
Za početak ćemo reći da ima 2,2-inčni LCD zaslon visoke rezolucije (320 x 220 px) na kojem se ispisuju brojne informacije. Tako će vlasnik znati, primjerice, koliki je doseg automobila s trenutnom zalihom goriva u rezervoaru, a u slučaju i8 koje je stanje napunjenosti baterija. Putem ključa možete unaprijed zadati željenu temperaturu u kabini, pa čak i parkirati automobil (Remote Control Parking). 
 
 
Doduše ne kao što to radi Pierce Brosnan, ali opet vrlo originalno. Autom se u tom slučaju može upravljati samo po pravcu, i to do 1,5 duljine automobila ili oko 7 metara. U praksi apsolutno besmisleno, ali odlično za fascinirati prolaznike. 
 
Bugatti Veyron Speed Key: Vežite se, polijećemo
 
Uvijek poseban Veyron pravi je unikat kad su u pitanju i sami ključevi. Da, Veyron ima dva ključa, a posebnost je u namjeni, ne i dizajnu. 
 
 
Naime, bez drugog ključa Veyron je limitiran na "samo" 354 km/h. Želite li izvući maksimum trebat će vam osim hrabrosti, lijepe ravne dionice i punog tanka, još jedan ključ. Tzv. Speed Key se mora staviti u bravicu kraj vozačkog sjedala, a njegovim zakretanjem Veyron se automatski podešava: vozilo se spušta sa 12,5 na 6,5 cm, mijenja se kut stražnjeg spojlera i zatvaraju se prednji difuzori. Par sekundi nakon što se odradi interni pregled vozila Veyron je spreman pojuriti preko 400 km/h. 
 
Aston Martin: Uvijek poseban
 
Vlasnici Aston Martina na raspolaganju imaju serijski ključ koji odmah igra na emocije, a uz doplatu možete dobiti preteču pametnog sata. 
 
 
Ukoliko ste vlasnik modela DB9 ili DBS možete naručiti specijalni ručni sat švicarske tvrtke Jaeger LeCoultre. Njega je dovoljno prisloniti Aston Martinu i on će se odmah otključati ili zaključati, ovisno koju kristalnu tipku prije pritisnite. Također, tu je Find Me funkcija koja olakšava traženje automobil ana parkingu. Hm, kao da je AM teško uočljiv.
 
Ovaj Bondovski užitak u obliku AMVOX2 Transponder  sata stoji oko 15.800 EUR. Inače, sat sa transponderom nije ništa novo za vlasnike AM-a, jer su slično rješenje mogli naručiti još 2006.g dok su pametni satovi bili tek ideja. 
 
 
Serijski pak "emotional control unit" budi oprečne stavove, jednima nije nimalo elegantan, a drugi ga smatraju prelijepim rješenjem dostojnim AM-a. U svakom slučaju mi se ne bi žalili da ga moramo svakodnevno koristiti.
 
Kako god, safirni ključ je veliki napredak u odnosu na nekadašnje velikoserijske ključeve. Jedino vlasnik treba paziti da ga ne izgubi, pošto izrada novog stoji i do 2.000 EUR.
 
Pagani/Koenigsegg/Spyker: Ulazak u čarobni svijet
 
Postoje automobili toliko posebni da umjesto ključa njima startate putem malih umjetničkih djela – skulptura.
 
Pagani Huayra je posebna u svakom pogledu. Ako pak govorimo o ključu to je ustvari minijaturna skulptura automobila izrađena od aluminija. I ne samo to, u njemu se krije klasičan USB stick. Model automobila potrebno je razdvojiti na pola, gdje je jedna polovica ključ za startanje automobila, a druga USB stick na koji možete staviti omiljenu glazbu. 
 
 
Ovdje je red spomenuti da slično rješenje – model automobila ima i osjetno jeftiniji, ali ništa manje zanimljiv Teslin Model S. 
 
Ključ koji vrlo vjerojatno nikad nećete uživo vidjeti svakako je onaj s jednog od automobila koje je proizveo bankrotirani Spyker. Oblikovan kao metalni disk, ključ na sebi ima četiri tipke putem kojih otvarate lijeva i desna vrata, prtljažnik i poklopac motora. 
 
 

Švedski superautomobil Koenigsegg CCXR ima ključ oblika loga proizvođača, a izrađen je od srebra.

Moguće je naručiti i verziju od platine ukrašenu dragim kamenjem, koju proizvodi Optimal Innovative Solutions, a u tom slučaju cijena se može popeti i do četvrt milijuna eura, što cijenu automobila podiže za tek desetak posto.  
 
Subaru STi/Honda NSX
 
Vlasnici Subaruovog modela iz 2004. godine imaju doista poseban ključ. Krajnje je jednostavnog dizajna, bez suvišnih gadgeta, ali izrađen od titana. 
 
 
Ključ od titana imao je i Nissan 300ZX, a Honda je na NSX-u nudila ključ od monela, legure nikla i bakra.
 
Porsche 917/VW Microbus: Kraljevi jednostavnosti
 
Dva klasika ističu se svojom jednostavnosti. S jedne strane tu je trkaći Porsche 917 kojem je proizvođač podario krajnje jednostavan, a opet toliko privlačan ključ. Klasičan ključ ima kružne rupice za olakšanje čime je postignut dvostruki efekt, originalna elegancija i jasna asocijacija kako se kod ovog modela štedjelo na masi. 
 
 
VW Microbus pak ima dršku tako olakšanu da je u nju inkorporiran logo proizvođača. Krajnje jednostavno rješenje, zar ne? 
 

Pročitajte više