Nakon 6 godina suđenja Tesla se nagodio: Ima dobar razlog za to

Foto: Tesla

AMERIČKI proizvođač električnih automobila Tesla nagodbom je okončao sudski spor vezan uz smrtonosnu nesreću tijekom korištenja funkcije autopilota. To je objavio sud dan prije dugo očekivanog ročišta. 

38-godišnji Appleov inženjer Walter Huang poginuo je u nesreći u blizini San Francisca 2018. godine. Uključio je sustav pomoći vozaču svog Modela X kada se automobil zabio u prepreku na autocesti.

Njegov slučaj jedna je od gotovo 1000 nesreća povezanih s upotrebom Teslinog autopilota koje istražuje Američka nacionalna uprava za sigurnost u prometu (NHTSA). U takvim nesrećama poginule su 23 osobe.

Detalji nagodbe nisu poznati

Tesla je dobio dvije prethodne tužbe tvrdeći da vozači nisu slijedili upute proizvođača automobila da ostanu oprezni tijekom korištenja sustava. U Huangovom slučaju Tesla je prilikom istrage izjavio da je nedugo prije nesreće nastradali vozač igrao videoigru na svom pametnom telefonu.

Prema Tesli, autopilot može prilagoditi brzinu prometu na autocesti i samostalno upravljati. Napredni autopilot nudi automatsku promjenu trake, navigaciju na ulazima na autocestu i samostalno parkiranje.

Verzija "Full Self-Driving" uključuje funkcije za gradski promet, kao što je prepoznavanje semafora. Teslini dokumenti o sustavima objašnjavaju da to ne čini automobil autonomnim i da zahtijeva "potpuno pažljivog vozača" koji može "preuzeti kontrolu u bilo kojem trenutku".

Želi se spriječiti javna studija

Činjenica da je Tesla sada sklopio nagodbu u suprotnosti je s prethodnim stavom šefa Tesle Elona Muska da ne popušta ni u jednom "nepoštenom" slučaju, "čak i ako je velika vjerojatnost da izgubimo".

Prema Samu Abuelsamidu, analitičaru konzultantske tvrtke Guidehouse Insights, tvrtka želi spriječiti javnu studiju o problemima s autonomnom vožnjom. Na kraju, Musk je prošli tjedan najavio da će Tesla 8. kolovoza predstaviti robotaxi. Reagirao je na izvješće Reutersa da je razvoj pristupačnog osnovnog modela "Model 2" prekinut kako bi se usredotočio na samovozeće automobile.

Tesla se također trenutno bori s padom prodaje. Uz ekonomske probleme, studije su pokazale da polarizirajuće ponašanje šefa tvrtke Muska igra važnu ulogu u tom negativnom trendu.

Pročitajte više