NASTAVAK AFERE? Audi obustavio prodaju modela s V6 dizelašima

Foto: Audi
 
AUDI je obustavio prodaju nekih od svojih najpopularnijih modela nakon što je obavijestio njemačke vlasti o neregularnostima u sustavima emisije štetnih plinova. 
 
Luksuzni Volkswagenov brend time je nastavio davati veliki obol u najvećem skandalu u povijesti Volkswagena. Prema internom izvješću uočene su abnormalnosti u radu softvera za nadzor motora, i to V6 dizelaša. Audi je stoga obustavio prodaju i obavijestio mjerodavne institucije koje su pokrenule istragu, pišu brojni svjetski mediji.
 
 
Za razliku od prethodnih slučajeva ovdje se radi o novim Euro 6 V6 dizelašima koji do sada nisu bili predmetom opoziva. Sveukupno, radi se o oko 60.000 vozila, od kojih je njih 33.000 u Njemačkoj. Obustavljene su isporuke nimalo jeftinih modela A6 i A7. I dok prvi kreće cijenom od 58.000 eura, potonji se ne može dobiti za manje 66.300 eura. Audi A6 navodno ima softver koji reducira frekvenciju ubrizgavanja otopine uree (AdBlue) za neutralizaciju emisije NOx spojeva, piše Der Spiegel, dok je Audi izjavio kako će napraviti update softvera u koordinaciji s državnim institucijama, piše Bloomberg.
 
 
Podsjetimo, Audi je u veljači opozvao prestižni A8 pogonjen 4.2 V8 dizelašem. Trošak afere Dieselgate Volkswagen je do sada stajao oko 25 milijardi eura.

Pročitajte više