Nema vremena za predah. Kompaktna električna Kia EV3 dolazi već za šest mjeseci

Foto: Kia

NAJAVA kako će EV3 biti lansiran i ranije no što se očekivalo objavljena je tijekom Kijinog godišnjeg Dana investitora, a gdje su iznesene i dodatne pojedinosti o drugim potpuno električnim vozilima kao što su EV4, EV5 i EV2. EV3 bit će prvi u ovoj skupini, a nakon EV6, EV5 i EV9.

Koncept EV3 posuđuje mnoštvo tema uglatog dizajna koje se također mogu vidjeti na EV9 i EV5, a interijer ima radikalno minimalistički pristup. Još nisu objavljeni nikakvi tehnički detalji, ali trebao bi koristiti E-GMP platformu Hyundai-Kia Grupe, koja je već viđena na EV6.

Puno detalja s EV6

EV6 će kasnije tijekom 2024. godine dobiti osvježenje, što bi moglo dovesti do dodavanja baterije od 82 kWh u njegovu liniju (ista jedinica korištena u renoviranom Hyundaiju Ioniq 5). Ova bi se baterija tada mogla naći u EV3, možda uz postojeće baterije od 58 kWh i 77.4 kWh koje se već nalaze u EV6.

Očekujemo maksimalni električni domet od 500 kilometara, a također je u ponudi izbor pogonskih sklopova s jednim i dva motora na sva četiri kotača. GT varijanta usmjerena na performanse mogla bi se dodati kasnije jer je tvrtka ponovila svoje planove da nastavi s lansiranjem GT varijanti opreme svojih EV modela.

Kijin dizajnerski jezik

Što se tiče izgleda, koncept EV3 svakako se pridržava Kijinog trenutnog dizajnerskog jezika. SUV C-segmenta, automobil ima dimenzije slične onima Kia Sportagea, ali s više zdepastog, agresivnijeg stava koji naglašavaju lukovi kotača.

Sprijeda su LED prednja svjetla slična EV5-u, bez trake duž prednjeg ruba poklopca motora, a nema ni riječi o pravoj rešetki. Nedostatak obojenih stupova daje krovu efekt lebdenja, a linija krova se spušta prema stražnjem dijelu kako bi stvorila sportskiji profil. Trake stražnjeg svjetla koje padaju sa strane dodatno naglašavaju širinu automobila.

Unutrašnjost posuđuje dosta toga od koncepta EV9 s ovalnim upravljačem, lebdećom središnjom konzolom, ambijentalnim osvjetljenjem, ogromnim dvostrukim zaslonom na ploči s instrumentima i prilično minimalnim rasporedom koji pomaže u promicanju osjećaja prostora.

Debitira AI tehnologija

Dodatna praktičnost dolazi sa stražnjim sjedalom u obliku klupe koje se može sklopiti prema gore za spremanje velikih predmeta.

Kia će uvesti AI tehnologiju kako bi poboljšala svakodnevno upravljanje EV3. Tvrtka kaže da će tehnologija debitirati na modelu EV3 i može pomoći u organizaciji stvari poput upravljanja rasporedom, optimizacije rute, planiranja putovanja, zabave i hitne podrške.

Pročitajte više