Nije Tesla, ali je Nikola: Dolazi u Europu i ima 653 KS

Foto: Nikola Motor

ZA razliku od najavljenih modela ovaj je osjetno umjereniji, ali i vrlo blizu serijske proizvodnje. 

Samo tri mjeseca nakon što su objavili suradnju Nikola i Iveco predstavljaju svoj prvi zajednički proizvod. Ime mu je Nikola Tre, a za razliku od prethodnika ima osjetno jeftiniji i slabiji pogon. Vodik je u praksi očito ispao iz igre, a ostale su baterije. 

Nikola se izvana distancira atraktivnim LED potpisom uključujući osvijetljeni logo, dok je silueta vozila identična klasičnom kamionu. Temelji se na Ivecu S-Way, pa osim iluminacije i nema nekih razlika. Iznutra pak nova ambijentalna rasvjeta i potpuno novi infotainment. Sve potpisuje Italdesign.

Naravno, novost je i implementacija električnog pogona. Baterije su modularne i lako se mogu prilagoditi potrebama svakog pojedinog kupca. Na prikazanom primjerku su kapaciteta čak 720 kWh, a time se osigurava doseg od 400 km. Pogonski elektromotor u maksimumu daje 653 KS i 1.800 Nm, a moći će se nuditi u širom rasponu do maksimalne bruto težine od 26 tona. 

U Nikoli kažu kako je ovo prvi korak prema izvedbi kamiona opremljenoj gorivim ćelijama, a koja će u prodaji biti do 2023. godine.

Pročitajte više