Nissan i Mitsubishi spremaju nešto veliko

 Foto: Mitsubishi

RENAULT Nissan alijansa će za 2,2 milijardi USD ući u suvlasništvo japanskog Mitsubishija. Navodno s jako dobrim razlogom. 
 
Tijekom pariškog salona šef alijanse Carlos Ghosn potvrdio je da iza ove velike akvizicije stoje jednako veliki planovi. 34 posto udjela u vlasništvu Mitsubishija znači velike stvari, a vjerojatno će se ticati snažnijeg djeljenja tehnologija, pa čak i preklapanja u pojedinim segmentima. 
 
Ghosn je zasada tek otkrio kako će u Mitsubishi najjače zagrepsti Nissan, a buduća suradnja će značiti osjetno jači angažman na tržištima gdje se još alijansa nije iskazala. Prije svega tu se misli na Ameriku, ali i tržišta gdje se Mitsubishi dosad nije baš iskazao. Inače, Nissan i Mitsubishi već godinama dobro surađuju, pa tako Mitsubishi za Nissan proizvodi male automobile za japansko tržište.
 
Pod "veliko" Ghosn podrazumijeva ulazak Mitsubishija pod kapu alijanse, a to znači zajedničko poslovanje na svim razinama, od razvoja do proizvodnje i plasmana na tržište. Pomalo zabrinjavajuće jer Renault i Nissan nikada nisu bili tržišni rivali, što se za Mitsubishi i Nissan ne može reći. 
 

Pročitajte više