Nissan predstavio trkaći Leaf

NISSAN je objavio fotografiju Nismo RC (Racing Competition) izvedbe električnog modela Leaf, koji bi premijerno trebao biti predstavljen ovog tjedna u New Yorku na tamošnjem auto salonu.

Ova "hardcore" izvedba, unatoč zadržavanju istog električnog motora snage 110 KS i najvećeg okretnog momenta od 281 Nm, ubrzat će do 100 km/h za 6,9 sekundi, što je pet sekundi bolje vrijeme od standardne verzije. Najveća mu je brzina podignuta na 150 km/h, a najveći problem mu je činjenica kako će se pod punim opterećenjem Nismo RC Leaf utrkivati svega dvadesetak minuta.

Najvažniju razliku s tehničke strane čini promjena položaja baterije i pogonskih kotača. Naime, baterija je sada središnje smještena radi bolje raspodjela mase, dok je prednji pogon zamijenjen stražnjim.

Masa sportske verzije je smanjena za oko 40% na konačnih 938 kg. To je dobiveno upotrebom monocoqua od ugljičnih vlakana te izbacivanjem većine elemenata iz unutrašnjosti automobila. Nadalje, Leaf je u sportskoj izvedbi 300 mm niži i 150 mm širi od standardnog modela, dok je međuosovinski razmak skraćen za 75 mm.

Dakako da ovakav automobil neće ostaviti publiku bez daha, a to mu nije niti namjena. Nissan s njime želi pokazati kako u električnim modelima ima potencijala za daljnji napredak. Ukoliko se procijeni da postoji dovoljno interesa na temelju ovog ili nekog budućeg električnog modela bi se lako moglo zasnovati i ozbiljnije natjecanje.

Pročitajte više