Nova Jaguarova jurilica

BRITANSKI se proizvođač automobila sprema tržištu predstaviti svoj najbrži model ikada - dokaz kako se situacija u jednom posrnulom Jaguaru iz korijena promijenila.

Radi se o svojevrsnom nasljedniku modela XJ220, odnosno pravom sportašu koji bi se navodno trebao pojaviti na jednom od većih svjetskih auto salona u narednih godinu i pol. Dakle, prema ovim insajderskim izvorima, jaguarovi stručnjaci su već poprilično poodmakli u razvoju, a na priloženoj slici možete vidjeti render pretpostavljenog konačnog izgleda ovog automobila kojega će dizajnirati tim pod vodstvom Iana Calluma.

Novi Jaguar će se temeljiti na novoj aluminijskoj šasiji, koja je razvijena uz iskustva sa modela XJ i XK. Aluminij će biti glavni izbor i kada je riječ o karoserijskim površinama, a u cijelu priču će biti uključen i dobar postotak kompozitnih materijala.

Što se motorizacije tiče, gotovo sigurno će ga pokretati straga (središnje) smještena i ponešto modificirana verzija Jaguarovog kompresorskog 5,0-litrenog V8 koji bi u ovom slučaju mogao razvijati i više od trenutnih 510 KS. Očekuje se maksimalna brzina iznad 260 km/h i ubrzanje do 100 km/h za manje od 4 sekunde.

Vjeruje se kako će novi Jaguar nositi oznaku XE, a glavnu će mu konkurenciju činiti Audi R8. O cijeni je još uvijek prerano govoriti, posebice ako u obzir uzmemo činjenicu kako službenih potvrda o dolasku ovog automobila još uvijek nema.

Pročitajte više