Nova je kineska marka u Hrvatskoj, njene električne kombije vozi i Ikea

Foto: Maxus

KINESKI SAIC je sedma najveća automobilska korporacija na svijetu čija godišnja prodaja premašuje 7 milijuna vozila. Najpoznatiji su po suradnji s njemačkim Volkswagenom, za koje proizvodi više od 3 milijuna vozila, ali ima i niz svojih marki od kojih je jedna pristigla u Hrvatsku.

Riječ je o marki Maxus koja je specijalizirana za laka gospodarska vozila i već je vrlo popularna u zemljama poput Velike Britanije, Australije i na Bliskom istoku.

Dolazi u tri veličine

Iako Maxus proizvodi komercijalna vozila i s tradicionalnim pogonom, u Hrvatskoj će se nuditi isključivo električne verzije. U ponudi su vozila u tri uobičajene “veličine”. Najmanje je vozilo imena eDeliver 3 dužine 4.5 metra i s nešto manje od 5 kubika prostora, uz nosivost od jedne tone.

Slijedi eDeliver 5 koji je 30 centimetara duži i ima 6.6 kubika prostora u prtljažnom dijelu, dok je najveći eDeliver 9 koji, ovisno o verziji, može biti dugačak između 5.6 i 6 metara, odnosno ima kapacitet između 10 i 12 kubika.

Osjećaj kao u automobilu

Navedeni se modeli nude i u različitim visinama, a pogone ih moderni elektromotori s baterijama visokog kapaciteta. U ovim se dostavnim vozilima posebno ističe interijer koji uvelike podsjeća na onaj u automobilu, što je dodatni plus za one koji u takvom vozilu moraju provesti duže vremena. 

O ovim vozilima dovoljno govori činjenica da ih u Njemačkoj koriste Ikea i Hertz rent-a-car, dok su omiljeni izbor poštanskih službi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Norveškoj i Austriji. 

Pročitajte više