Legendarni Renault 5 se vratio, dolazi i Renault 4!

Foto: Renault

RENAULT je danas velikom press-konferencijom najavio niz novosti u grupaciji, ali ona koja je izazvala najveći interes svakako je reinkarnacija kultnog Renaultovog modela.

Prethodnik Clia još je mnogim u sjećanju kao jedan od onih automobila koji su obilježili jednu epohu odrastanja, a sada smo dobili priliku da se prisjetimo tih vremena. Retro je opet u modi pa smo tako doživjeli i Renault 5 Prototype.

Dovoljno je reći da je „petica“ u novom mileniju postala potpuno električan automobil, jedan od sedam električnih noviteta najavljenih do 2025. godine u okviru plana Renaulation. Iz daleka je vidljiva sličnost s originalom, i to ne samo u pogledu dizajna svjetala, već i kad je u pitanju sama silueta vozila. Dizajner si je očito dao mašti na volju, što i ne treba čuditi - Renaultov direktor dizajna Gilles Vidal je stigao iz (dizajnerski) uvijek inovativnog PSA koncerna. 

 

I dok se na vanjštini možete igrati pronalaskom poveznica s originalom, pogled u interijer nam još nije dopušten. Ne zna se ništa ni o pogonu,ali je sasvim sigurno da benzinaca i hibrida neće biti. Stoga je jasno gdje R5 traži lovinu, to su Fiat 500, Honda E i vrlo vjerojatno još jedan retro model iz PSA koncerna.  

Tu dobre vijesti ne staju. Recimo i kako doista dolazi Renault 4, ali ćemo na njega morati čekati još koju godinu. U Renaultu su pritom sasvim jasni – do 2025. godine petinu prodaje činit će električni modeli predvođeni upravo „peticom“. 

Pročitajte više