Nova Seat Ibiza: Najatraktivnija novost u segmentu superminija

 Foto: Seat

SEAT je predstavio petu po redu generaciju Ibize koju krase tehnološki najnaprednija rješenja koncerna implementirana u emotivni dizajnerski izraz španjolskog branda. 
 
Radi se o potpuno novom modelu postavljenom na MQB A0 platformu koju će dobiti i nasljednici aktualne Fabije i Pola, a koja donosi značajan napredak u svim segmentima automobilske ponude. Ibiza je tržišno najvažniji model u ponudi Seata, a sudeći po službenim informacijama, i tehnološki najnapredniji. Španjolci su odlučili napraviti drastičan napredak po pitanju sigurnosti, dizajna, performansi i udobnosti, najveći od 1984. godine kada je svjetlo dana ugledala prva generacija Ibize. 
 
Atraktivan vanjski dizajn potenciran prepoznatljivim dizajnerskim izrazom kuće viđenim na većim modelima donosi i novi odnos dimenzija. U odnosu na prethodnika novi je model čak 84 mm širi, dok je istovremeno duljina smanjena za dva, a visina za jedan milimetar. Nova platforma uz 30% veću torzijsku krutost osigurava i bolju podlogu za ostvarivanje vozne dinamike. Trag kotača sprijeda je veći za 60 mm, straga za 48 mm, a razmak između osovina skočio je za 95 mm na 2.564 mm.
 

Nema sumnje kako je Ibiza udobniji i prostraniji automobil. U Seatu kažu da se iza sjedi osjetno ugodnije - više je mjesta za noge, ali i u predjelu glava putnika. Šira su i sjedala, a prtljažnik bilježi plus od 63 litre i sada u osnovnoj konfiguraciji proguta 355 litara tereta. 
     
U ponudi su tri benzinska motora, 1.0 MPI dostupan je sa 65 ili 75 KS, 1.0 TSI motor s 95 ili 115 KS, a novi 1.5 TSI motor, dostupan od kraja godine, razvija 150 KS. 1.6 TDI dizelaš bit će dostupan u varijantama od 80, 95 i 115 KS. Također, na određenim tržištima Ibiza će biti dostupna s 1.0 TGI motorom od 90 KS s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG). Osim pet-stupanjskog ručnog mjenjača za slabije motore i onog sa stupnjem više za snažnije, opcijski će se nuditi DSG mjenjač. 
 
U ponudi su predviđene četiri razine opreme, i to Reference Style, FR i Xcellence. Oprema uz standardne elemente uključuje infotainment sustav sa 8-inčnim zaslonom, a tu su i Beats Audio audio sustav snažan 300W, bežično punjenje mobilnog uređaja i ambijentalna rasvjeta. 
 
Nova Ibiza premijeru će imati na skorašnjem ženevskom salonu, a početak prodaje na hrvatskom tržištu očekuje se u lipnju 2017. godine.  

Pročitajte više