Novi Audi Q3: Skrojen po mjeri trendova

Foto: Audi

AUDI Q3 druge generacije donosi moderniji potpis, a u salone stiže ove jeseni.

Aktualni Q3 definitivno je zastario u odnosu na konkurenciju, ali i manji Q2 kraj kojeg se godine najbolje vide. Nimalo čudno, pa Q3 je na tržištu od 2011. godine, a zadnji redizajn nije učinio puno. Zato su to odradile brojne prodajne akcije zbog kojih smo Q3 često viđali na cestama u posljednje vrijeme.

No da bi se bolje nosio s domaćim premium rivalima, Audi se ipak odvažio lansirati potpuno novi model. A lansiranje je odlično tempirao, odmah nakon prikazivanja Q8 od kojeg poprima brojne dizajnerske ideje. Umiješamo li u sve detalje s obnovljenog A3 Sportbacka, dobivamo vrlo atraktivni crossover, koji i zbog porasta dimenzija ima markantan nastup.

U duljinu je narastao nepunih 10 cm (dugačak je 4485 mm), a razmak između osovina bilježi plus od čak 7,7 cm. Stoga se sada konačno može očekivati dovoljno prostora za putnike i prtljagu, gotovo na razini prvog Q5. Stražnja klupa je uzdužno klizna, a prtljažnik u osnovnoj konfiguraciji proguta do 675 l.

Tehnološki napredan Q3 to pokazuje i u kabini s dizajnom srodnim velikom Q8 te virtualnim kokpitom i 10-inčnim središnjim zaslonom.

Ispod poklopca tri motora i nijedan trocilindraš. 2.0 TSI benzinac sa 190 i 230 KS ima globalni karakter, dok će Europi itekako važni biti manji benzinac (1.5 TSI/150 KS i 250 Nm) i jedan dizelaš (150 KS i 340 Nm). Raspon je, dakle, od 150 do 230 KS, a nudi se ručni mjenjač sa 6 stupnjeva, S tronic sa stupnjem više te quattro pogon kod jačih izvedbi.

Novi Q3 na ceste dolazi u studenom, a proizvodit će se u mađarskim pogonima u Gyoru. Računajte da start neće biti ispod 30.000 eura.

Pročitajte više