Novi Lamborghini izgubio prednji pogon, a cijena je drastično pala

Foto: Lamborghini

LAMBORGHINI je proširio ponudu izvedenicom Huracana namijenjenom pravim znalcima i najvećim šmekerima u vožnji.

Punim imenom Huracan EVO Rear-Wheel Drive (RWD) je obnovljena izvedba još uvijek najpopularnijeg Lamborghinija, sada sa stražnjim pogonom. Ime nije maštovito, ali sve ostalo je, baš kao što je to bilo s Gallardom 2009. godine kad je Lamborghini vratio stražnji pogon u ponudu.

"Huracan EVO RWD stavlja auto u ruke vozača: vozačko iskustvo dolazi kroz hardver", jasan je prvi čovjek kompanije Stefano Domenicali. Prevedeno, vozač je u fokusu, a njegovo iskustvo presudno u ispravljanju zavoja.

Naravno, ispod središnjeg poklopca je opet 5.2 V10 dragulj, sada s nešto manje snage. Daje 610 KS pri 8.000 o/min i 560 nm pri 6.500 o/min, a jedina opcija je sedam-stupanjski mjenjač s dvije spojke. Auto teži svega 1389 kg, odnosno 33 kg manje od brata s pogonom na sve kotače. I u sprintu je nešto sporiji: 100 km/h ima za 3,3 sekunde, 200 km/h za 9,3 sekunde, a maksimum je isti – 325 km/h.

Iako sporiji od izvornika, ovaj auto nudi puno više, prije svega zabave, a onda i mogućnosti da vozač obogati svoj portfolio vozačkih trikova. Tome je prilagođena i elektronika, a sve u konačnici omogućava puno više u odnosu na RWD prethodnika.

RWD izvedba se vizualno distancira tek u detaljima poput odbojnika, difuzora i dizajna naplataka. Specijalne Pirellijeve gume se podrazumijevaju, dok je doplata potrebna za broj veću obuću (20“) i kompozitne kočnice.

Red je spomenuti i cijenu. Ona za Europu iznosi 159.443 eura, što je osjetno manje od AWD izvedbe.

Pročitajte više