Novi XJ sve bliže

JAGUAR nastavlja sa serijom najavnih video teasera nove generacije modela XJ. Upravo je objavljen četvrti video u kojem nam Jaguarovi stručnjaci pokušavaju dočarati posebnosti nove luksuzne limuzine od koje se puno očekuje.

Novi XJ će službeno biti predstavljen 9. srpnja na posebnoj prezentaciji u Londonu. Koliko smo do sada uspjeli saznati, kako iz službenih tako i neslužbenih izvora, ovaj će automobil predstavljati novi korak u revitalizaciji Jaguara koju je hrabro i čini se uspješno započeo manji XF. Od nove se premium luksuzne limuzine očekuje moderan dizajn, visoka kvaliteta izrade, poduži popis standardne i opcijske opreme te vrhunska vozna svojstva i zadovoljavajuća ekonomičnost.

Posljednji teaser je posvećen upravo prezentaciji komfora i agilnosti nove velike mačke, koju nam pokušava dočarati Mike Cross. Istodobno stižu izvještaji kako se određeni broj zastupnika te VIP klijenata već imao priliku upoznati s novim modelom i prvi dojmovi su navodno odlični.

Isti izvori javljaju o svojevrsnoj sličnosti dizajna s onim Aston Martinovog Rapidea, a od tehničke strane priče za sada znamo kako bi se trebalo raditi o relativno lakom automobilu ukupne mase ispod 1.700 kg. Ovaj je rezultat postignut obilatom upotrebom aluminija te naprednim metodama izrade, što će dakako povećati i ekonomičnost automobila.

Tu se u priču uključuje i motorizacija koju bi trebali činiti benzinski 3.0 V6 s 235 KS i 5.0 V8 u atmosferskoj i kompresorskoj izvedba. Prva bi trebala razvijati snagu od 380, a druga od 515 KS. Tu je i jedan turbodiezelski 3.0 V6 koji će također biti dostupan u dvije verzije snage 237 i 271 KS. Kasnije bi se ponudi mogao pridružiti i plug-ih hibridna izvedba u kojoj bi benzinski motor služio samo kao generator električne energije, dok bi kotače pokretao električni motor. Standardni će pogon biti na stražnje kotače, a u konačnici se očekuju dvije karoserijske izvede, ona s kraćim te ona s duljim međuosovinskim razmakom.

Na kraju se postavlja pitanje imaju li u Jaguaru aduta za ravnopravnu borbu s njemačkom konkurencijom? Čini se da je tome tako, no odgovor će vrlo skoro pružiti samo tržište. Dolazak ovog automobila u prodaju se očekuje krajem ove ili početkom iduće godine.

Pročitajte više