Obrat u Njemačkoj oko kineskih auta

Ilustracija: Shutterstock

Njemačka želi ravnopravno natjecanje, a ne trgovinski rat, izjavio je ministar prometa Volker Wissing u osvrtu na istragu Europske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine koja bi mogla rezultirati kaznenim carinama. "Ne želimo zatvoriti tržište, želimo se natjecati", rekao je ministar iz stranke FDP u razgovoru za Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten objavljenom u srijedu.

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Wissing. "Zato želimo međunarodnu trgovinu u ravnopravnom i standardiziranom konkurentskom okruženju, a ne trgovinski rat kroz kaznene carine", dodao je ministar.

To je po njegovim riječima iznimno važno za zemlju poput Njemačke koja se uvelike oslanja na globalnu trgovinu. "Proizvodimo za cijeli svijet i želimo to raditi i ubuduće. Kada je u pitanju kvaliteta naših proizvoda, naša je međunarodna pozicija izvrsna", ustvrdio je.

Europska komisija otvorila je pak prošle jeseni istragu kako bi utvrdila jesu li kineski izvoznici električnih automobila u prednosti zahvaljujući subvencijama. Prema EK-u, kineska su vozila obično oko 20 posto jeftinija od onih proizvedenih u EU. Istraga bi mogla rezultirati uvođenjem kaznenih carina.

Pročitajte više