Od ožujka Volkswageni sa "spornim motorima" idu na servis

 Foto: Volkswagen

Više od 30.000 hrvatskih vlasnika automobila sa motorom iz Dieselgate afere od ožujka će morati na servis. 
 
Provođenje servisnih mjera kreće sa 2.0 TDI motorom u modelu Amarok. Instaliranjem novog softvera za upravljanje motorom, Amarok ispunjava potrebne granične vrijednosti koje definira norma ispušnih plinova EU5. Nekoliko tjedana nakon toga uslijedit će, osim varijanti Passata, i drugi modeli s pogođenim 2.0 TDI motorima. Početak preinaka kod 1,2 motora očekuje se krajem drugog kvartala, a potom će na red doći vozila s 1,6 l motorom.
 
 
Za 1,2 , 1,6 i 2,0 motore tipa EA189 predviđen je update softvera, za čiju će provedbu biti potrebno manje od pola sata. Kod 1,6 motora će se neposredno ispred mjerača mase zraka pričvrstiti takozvani transformator strujanja tako da će provedba ove mjere zajedno s updateom softvera trajati otprilike 45 minuta.
 
Sukladno najavama VW i u Hrvatskoj kreće uskoro sa servisnim mjerama za otklanjanje manjkavosti na EA189 TDI motoru. Porsche Croatia će vlasnike spornih vozila obavijestiti o terminu provođenja servisnih mjera. 
 
U nastavku slijedi priopćenje za javnost tvrtke Porsche Croatia koje prenosimo i cijelosti:
 
"Sukladno najavama te službenom početku provođenja servisnih mjera za dizelske motore EA189 vezano uz redukciju emisije dušikovih oksida u cijeloj Europi, i u Hrvatskoj će uvoznik Porsche Croatia započeti provođenje.

U Hrvatskoj se radi o nešto manje od 30.000 vozila na koja se odnosi ova mjera, a prilagodba će za sve vlasnike vozila biti u potpunosti besplatna.

Prilagodba će u Hrvatskoj započeti početkom ožujka te će se provoditi sukcesivno tijekom godine.
Vlasnici spomenutih vozila bit će pravovremeno obaviješteni o terminu provedbe servisne mjere za njihova vozila i pozvani u ovlaštene servise na provedbu. 

Važno je još napomenuti da su sva vozila tehnički sigurna i spremna za vožnju te se sukladno tome mogu neograničeno koristiti u cestovnom prometu."
 

Pročitajte više