Odlaskom Amerikanaca talibani su došli u posjed stotina vojnih vozila

Screenshot: YouTube

AMERI iz Afganistana nisu uspjeli povesti ni sve ljude, a kamoli opremu koja se gomilala posljednja dva desetljeća.

SAD je u Afganistan samo u sigurnost uložio preko 83 milijarde dolara. Izuzmemo li trošak obuke i naoružanja, na vozila otpada 23% ili čak 24 milijarde dolara. Prevedemo i to na kotače, radi se o 76.000 vozila. Od toga je najviše prerađenih Ford Rangera, njih 43.000, a onda 22.000 Hummera i oko 900 MRAP-a (Mine-Resistant Ambush-Protected). To su vozila koja su u Afganistan pristigla od 2005. do 2016.

Poznata je i raspodjela. 70% tih sredstava dano je afganistanskoj vojsci, dok je ostatak stigao kao pojačanje policijskim snagama. Sada su ta vozila stigla u talibanske ruke. 

Naravno, radi se o osjetno manjoj količini od tih iznosa. Dio vozila je već prije rashodovan, dio je uništen, a dio je zbog nedostatka dijelova izvan funkcije. No kad se sve oduzme izgleda da je Hilux dobio američku konkurenciju, a jedino pitanje je hoće li talibani moći nabavljati rezervne dijelove. 

Iako je teško procijeniti o kojoj se količini vozila radi neki objavljeni podaci ipak daju dobar uvid. Tako je Forbes još krajem lipnja objavio kako su talibani došli u posjed najmanje 270 Fordovih kamioneta, a brojni američki mediji govori kako su u pitanju tisuće vozila. Dsf.my pretpostavlja kako je puno vozila od njih oko 40.000 pristiglih na afganistansko tlo ostalo u funkciji. Kažu kako se radi o Rangerima sa 2.2 turbodizelašem i ručnim mjenjačem, koji su vrlo pouzdani. Oryx pak spominje sva vozila za koja postoji foto dokumentacija. Spominje 12 zaplijenjenih tenkova, 51 vozilo M117, te 1.980 raznih vozila među kojima je čak 877 Ford Ranger i 655 Humvee vozila. Na popisu je i niz Navistar International 7000 series vozila, te još niz radnih vozila.

Osim vozila, Amerikanci su u Afganistanu ostavili 211 letjelica, od kojih je 167 u funkciji te 600.000 komada različitog pješačkog oružja. 

Washington Post doznaje kako je američka vojska prije napuštanja kabulske zračne luke uništila 70 MRAP vozila, 27 Hummera i čak 73 letjelice. "Te letjelice više nikad neće poletjeti. Nikad ih se neće moći popraviti i osposobiti“, rekao je general Kenneth F. McKenzie Jr. prije odlaska iz Kabula. 

U svakom slučaju talibani su preuzimanjem vlasti došli u posjed ogromne količine vojne opreme, što uključuje i brojna vozila. Međutim, tek će budućnost pokazati hoće li uspjeti sve to zadržati operabilnim i koliko dugo.

Pročitajte više