Opel obnavlja motorizaciju

OPEL će u periodu između 2013. i 2016. u potpunosti obnoviti ponudu motora. Glavnu će riječ imati novi 1,6-litreni turbodizelaši i trocilindrični benzinci.

Prvi je pripadnik tzv. MDE (medium diesel engine) obitelji koja će razvijati snagu između 100 i 140 KS. Ovaj bi se motor kao zamjena za 1.3 i 1.7 CDTi motore na tržištu trebao pojaviti tijekom 2013. Dakako, zadovoljavat će Euro 6 norme.

Potom tu su 3-cilindrični SGE (small gasoline engine) motori obujma između 1,0 i 1,4 litre, a slijede ih 1,6-litreni MGE (medium gasoline engine) motori s 4-cilindra.

Ovi prvi će u konačnici pokretati novi ulazni model trenutno poznat pod nazivom Junior, no neće se na tržištu pojaviti s njim već će stići godinu dana kasnije, dakle krajem 2013.

Sve tri nove linije motora će se proizvoditi u novoj tvornici u Mađarskoj s kapacitetom od pola milijuna jedinica godišnje.

Do promjena će doći i kod većih 2,0-litrenih benzinskih i dizelskih motora. Benzinci će biti temeljito unaprijeđeni kako bi im se povećala snaga i učinkovitost te smanjile štetne emisije kako bi mogli udovoljiti Euro 6 normama. Na tržište će stići krajem 2015. Dizelaši će s konstrukcijske strane biti dorađeni iz istih razloga, no očekuje se i ugradnja drugog turbopunjača kako bi se snaga (u najsnažnijoj izvedbi) podigla na preko 200 KS.

Pročitajte više