Opel Zafiri priznanje za sigurnost

NOVA Opel Zafira dobila je maksimalnu ocjenu za sigurnost putnika u crash testovima Euro NCAP-a, čime se pridružila odabranom društvu odlikaša.

Arhitektura druge generacije Zafire temeljena je na Opel Astri koja se već okitila sa pet zvjezdica. Opelov napredak vidljiv je u segmentu sigurnosti djece gdje Zafira osvaja četiri zvjezdice, te činjenici da automobil udovoljava EU smjernicama za zaštitu pješaka koji stupaju na snagu u listopadu ove godine.

Optimizirano ponašanje u crash testovima Zafira prvenstveno zahvaljuje svojoj novo razvijenoj osnovnoj konstrukciji. Energija generirana u frontalnom sudaru apsorbira se u unaprijed definiranim zonama deformacije, dok se kod bočnog udara, energija distribuira kroz širok pojas u samu konstrukciju automobila.

Time je stvorena solidna baza za Safetec sustav koji uključuje sve elemente za aktivnu i pasivnu sigurnost. Brojni elementi za aktivnu sigurnost kao što su IDS podvozje (Interactive Driving System) s elektronskim programom stabilnosti ESP-Plus, kontrola kočenja TC-Plus , ABS i sustav pomoći pri kočenju pomažu u spriječavanju prometnih nesreća.

Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, putnike će zaštititi niz sustava pasivne sigurnosti. Primarni sustav zaštite pružaju prednji zračni jastuci za vozača i suvozača na koje se nadovezuju bočni zračni jastuci. Zahvaljujući njima torzo putnika je optimalno zaštićen bez obzira na smjer udarca. Nadalje, tu su bočne zračne zavjese kojima je ostvarena zaštita u predjelu glava putnika, kako na prednjim, tako i na stražnim sjedalima.

Najnovije priznanje za sigurnost imat će značajan utjecaj na plasman Zafire, posebno s obzirom da se radi o obiteljskom automobilu.

M.N.

 

Pročitajte više