Osim i9, BMW će 2016. lansirati i novi i5

BMW-ov glasnogovornik Kai Lichte otkrio je detalje o nekoliko posebnih 'rođendanskih' modela koje će bavarski proizvođač lansirati 2016. godine i tako obilježiti svoju 100. obljetnicu. Naime, upitan o mogućem lansiranju i9 plug-in hibridnog superautomobila, odgovorio je kako bi smo iznenađenje mogli vidjeti upravo za dvije godine.

###

Novi i9 bit će spiritualni nasljednik M1 modela, a bit će opremljen plug-in hibridnim sustavom koji će razvijati znatno više od 362 KS i 570 Nm koliko na raspolaganju ima i8. Vjerojatno će zamijeniti 1.5-litreni, 3-cilindrični turbo motor novom 3.0-litrenom, 6-cilindričnom jedinicom, dok bi elektromotor također mogao dobiti na snazi bez narušavanja idealnog 50:50 omjera težine. Ubrzanje do 100 km/h tako bi moglo trajati manje od 4 sekunde.

Kai Lichte je spomenuo i mogućnost lansiranja obiteljskog i5 modela u sklopu nadolazećeg jubileja. Vjeruje se kako će i5 ući u proizvodnju 2017. godine, a radit će se o produženoj karavanskoj varijanti i3 modela opremljenoj većom baterijom koja će omogućavati i veći domet - oko 320 km. U planu je i varijanta opremljena motorom za produženje dometa.

Pročitajte više