Turistička su velesila, a europski automobilski deponij

Foto: Shutterstock

PREMA podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), najstariji vozni park u okviru 28 zemalja Europske unije, Velike Britanije i članica EFTA-e ima Grčka. U ovoj zemlji se voze automobili s prosječnom starošću od čak 17.3 godine, što znači da su neka vozila prava automobilska antika. Odmah iza, s prosjekom od 16.6 godina, nalazi se Estonija.

Europski prosjek je 12.3 posto

Inače, mora se reći kako slika generalno nije dobra: u čak 21 zemlji prosječna je starost voznog parka veća od 10 godina, a posebno je znakovit podatak kako desetljeće ili više star vozni park imaju najmoćnija europska automobilska zemlje Njemačka, odnosno bogata Švicarska.
Europski prosjek u okviru navedenih zemalja se također povećao i iznosi 12.3 godine.

Da su u EU, rekorderi bi bili Bosanci

Iako tih podataka nema u izvještaju ACEA-e, doznajemo kako je prosječna starost automobila u Srbiji 17.3 godine, što bi je stavilo na vrh zajedno s Grčkom, dok bi naši susjedi iz Bosne i Hercegovine bili vodeći jer je prosjek starosti njihovih automobila čak 17.8 godina.

Ako malo bolje pogledamo, Hrvatska ne stoji tako loše. Dapače. Lošiji smo, doduše, od europskog prosjeka, ali bolji od zemalja s kojima se volimo uspoređivati, kao što su Slovačka, Mađarska ili Rumunjska. Druga je stvar da bi mogli bolje, samo kada bi država malo olabavila i željela zaraditi manje.

Ako se pitamo koja europska zemlja ima najmlađu flotu automobila, jasno je da je to maleni i prebogati Luksemburg s prosjekom od 7.9 godina, što je za godinu dana mlađa flota od one koju voze Austrijanci i Danci.

Pročitajte više