Ovaj BMW je nestao 1970. godine, a sada je opet oživio

Foto: BMW

VOLVO nije jedini radio cigle. I BMW je koristio istu pomoć.

BERTONE je potpisao najatraktivnije Volvo modele u novijoj povijesti, coupe izvedbe serija 200 i 700, a sličnim putem jednom je krenuo i BMW. Ime mu je Garmisch po uzoru na popularno skijalište, a radi se o konceptu predstavljenom daleke 1970. godine.

Pogađate, za izgled automobila zaslužan je Marcello Gandini, veliki talijanski dizajner, koji je na osnovi modela 2002 tii stvorio jedan doista poseban coupe. Međutim, ubrzo nakon premijere koncept je nestao, a BMW ga je sada odlučio reinkarnirati i pokazati u društvu najposebnijih automobila na svijetu, na Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Nakon izložbe auto putuje u München u BMW-ov muzej.

A Garmisch je oživljen zahvaljujući moćnom timu koji su činili stručnjaci BMW Classic i BMW Design odjela, a koji su na osnovi skromne dokumentacije i tek nekoliko crno-bijelih fotografija krenuli oživljavati automobil. Dio po dio nastajao je mjesecima, a onda je u pomoć stigao i sam Gandini.

Koliko je dobro odrađen posao, potvrđuje i sam Gandini: „Nakon što sam vidio gotov auto, teško mi ga je bilo razlikovati od originala“, rekao je čovjek koji je 14 godina vodio dizajn Bertonea.  

Garmisch sasvim sigurno nije ljepotan, ali je dizajnerski izvor brojnih originalnih detalja. Od šesterokutnog dizajna bubrega sprijeda preko saćastog pokrova stražnjeg stakla, pa sve do izuzetnog interijera s vertikalno postavljenim kontrolama na konzoli, Garmisch je automobil koji svjedoči vremenu kad su automobili bili doslovno skulpture na kotačima. Čak i oni velikoserijski automobili imali su dušu, karakter koji je s vremenom izgradio imidž pojedinih marki.

 

 

Pročitajte više