Ovako će izgledati Hondina budućnost

HONDA je ovog tjedna na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavila dva radikalna potpuno električna konceptna automobila. Kao dio tzv. Hondine nove 0 (nulte) serije, dva modela se jednostavno nazivaju Saloon i Space-hub.
Limuzina je elegantna, sportska dvovratna s jasnim fokusom na vozača. Ovaj model bit će vodeći automobil serije 0, za koji Honda tvrdi da teži "krajnjem užitku vožnje". Iznutra i izvana koriste se održivi materijali, a proizvođač inzistira na tome da je automobil "prostraniji nego što ljudi mogu zamisliti" - usprkos zakrivljenom obliku.


Space-hub je kutijasto, uspravnije vozilo s interijerom poput salona. Honda ističe "izvrsnu vidljivost" s "fleksibilnim prostorom koji se odmah prilagođava onome što korisnici žele učiniti". Naziv "hub" je referenca na kabinu, koja očito "povezuje ljude s ljudima i ljude s društvom, stvarajući međusobnu rezonancu".
Honda ima za cilj da sva vozila koja proizvodi imaju nultu emisiju, bilo s baterijom ili pogonom na gorive ćelije, do 2040. godine, a tvrtka je "odlučna" postići nulti utjecaj na okoliš "tijekom životnog ciklusa vozila". Također teži nultom broju smrtnih slučajeva koji uključuju njegove modele automobila i bicikala do 2050. 


Oba koncepta slijede Hondinu filozofiju Man-Maximum, Machine-Minimum s maksimalnim unutarnjim prostorom za putnike i minimalnim prostorom za pogonsku tehniku. Kao rezultat toga, Honda kaže da njen pristup “Thin, Light and Wise” nadilazi trenutni trend debelih, teških i pametnih električnih vozila. "Nula" se također odnosi na Hondin dizajn plavog neba - tvrtka se "vraća na početnu točku Honde kao proizvođača automobila" i stvara potpuno nova električna vozila od nule.
To znači da oba koncepta imaju tanke namjenske EV platforme male visine, koriste manje, lagane baterije i motore kako bi pružili sportsku vožnju i visoku učinkovitost te koriste softverski definiran pristup vozilu, uključujući AI, za dodatni mir - uma i sigurnosti.


Oba modela temelje se na toj novoj namjenskoj EV arhitekturi, ali iako nije bilo tehničkih detalja u vezi s baterijama i motorima, Honda je rekla da bi trebali osigurati "preko 300 milja dometa vožnje uz povećanu učinkovitost s malom veličinom baterije". Brzo punjenje ključno je s relativno niskim dometom u usporedbi s nekim električnim vozilima, tako da bi punjenje od 15 do 80 posto trebalo biti moguće na odgovarajućem brzom punjaču za 10-15 minuta.

Također cilja na degradaciju baterije za manje od 10 posto nakon 10 godina korištenja.
Tehnologija za koncepte uključuje i napredne značajke pomoći vozaču, s autonomnim upravljanjem rukama za koje se kaže da je moguće na "cestama koje nisu autoceste".
Iako su Saloon i Space-hub koncepti, Honda kaže da bi se oba mogla proizvoditi u budućnosti i da predviđaju temu dizajna koja će biti zajednička za sve automobile serije 0.

Pročitajte više