Ovo je najopasniji Teslin rival, upoznajte ga

Foto: Polestar

U UŽI krug onih koji mogu konkurirati Tesli definitivno ulazi Volvo čija marka Polestar sada dobiva i svoj drugi model, električnu limuzinu zanimljive ponude.

Polestar 2 će sasvim sigurno izazvati podijeljena mišljenja u pogledu dizajna, no sve ostalo govori kako je ovo prvi pravi rival Teslinom Modelu 3 koji se nezaustavljivo penje prema tituli najprodavanijeg električnog modela.

Prije svega, ovaj auto nudi odlične performanse. Ima dva elektromotora, a u maksimumu daje 408 KS i 660 Nm. Dolazi iz Kine, a tamo će ga opremati baterijama kapaciteta 78 kWh, što bi moralo osigurati doseg od 500 km po WLTP-u. A do 100 km/h stiže u manje od 5 sekundi, tvrde u Volvu, odnosno Polestaru.

I sad ono najbolje. Polestar 2 će u njemačkoj kretati od 39.900 eura, ali tek za godinu dana. Naime, prva serija je nakrcana opremom, nosi oznaku Launch Edition i stoji nemalih 59.900 eura.

A sada i malo o tehnici. Osnova je CMPA platforma iz Volva koju koristi, primjerice, XC 40 te blizanac Lynk&Co 01. A izborom performance paketa auto će dobiti Öhlins amortizaciju, Brembo kočnice i 20-inčne alu naplatke. U tom slučaju pojasevi su zlatni, baš kao i čeljusti kočnica i kapice ventila na gumama. Od posebnosti valja izdvojiti i Pixel LED prednja svjetla, retrovizore bez okvira i sl.

A iznutra jedno iznenađenje. Ovo je prvi auto s Android infotainment sustavom, a pristupa mu se putem 11-inčnog zaslona.

Premijera je zakazana za skorašnji ženevski salon, a potom kreće i online proces narudžbe na pojedinim tržištima gdje su električni automobili tražena roba.

Pročitajte više