Ovo je najprodavaniji električni automobil u Europi

Foto: Tesla Motors

USPRKOS značajnom rastu prodaje, Volkswagenov električni adut nije uspio stići do vodeće pozicije.

Prema najnovijim podacima, najprodavaniji električni model u Europi dolazi iz Tesla Motorsa. U pitanju je Model 3 koji bilježi godišnji rast prodaje od čak 84% te je sa 113.397 prodanih primjeraka u prvih 11 mjeseci ove godine daleko ispred drugoplasiranog. A to je VW ID.3 koji bilježi rast prodaje od 125% te ukupno 63.109 prodanih primjeraka.

Podsjetimo, Model 3 je u rujnu bio najprodavaniji model u Europi u ukupnoj konkurenciji. Sada bi ulogu stjegonoše mogao preuzeti drugi Teslin model. Naime, Model Y je u studenom uspio preteći Volkswagene ID.3 i ID.4 te ima još dvije bitne prepreke, a to su Renault Zoe i Dacia Spring. Po svemu sudeći, Tesla Motors će na zapadnoeuropskom tržištu doseći tržišni udio od 2% i pozicionirati se iznad Jaguar Land Rovera. 

Matthias Schmidt, autor izvještaja o plasmanu električnih vozila u Europi je za Auto News izjavio kako će nakon svih tržišnih potresa i nestašice poluvodiča prodaja električnih automobila u Zapadnoj Europi doseći dio od čak 11%, dok će samo Tesla Motors godinu završiti s oko 170.000 prodanih primjeraka u Europi.

Glavnu riječ u prodaji električnih vozila ipak drži Volkswagen s oko 300.000 prodanih električnih vozila u Europi. Stellantis će biti treći dok će Renault Nissan grupa zauzeti četvrto mjesto. Pritom veliki uzlet bilježi upravo Dacia Spring s prodajom u studenom boljom i od spomenutog Tesla Modela Y. 

Pročitajte više