Ovo su najefikasniji načini da uklonite neugodne mirise iz kabine automobila

Foto: 123RF

NITKO se ne voli voziti u automobilu koji smrdi. I vama može biti veoma neugodno odvesti prijatelja kući, jer vam auto smrdi kao pepeljara.

U većini slučajeva je veoma jednostavno rješiti se neugodnih mirisa iz auta. Počnite tako što ćete izbaciti smeće iz auta, zatim ga usisajte i obrišite sve moguće dostupn epovršine. Ako je smrad i dalje prisutan, možda će vam biti potreban šampon za interijer ili profesionalno pranje. Wiki How vam predlaže sljedeća rješenja za borbu protiv neugodnih mirisa:

1. Obrišite unutrašnjost automobila vodom i octom kako biste uklonili miris cigareta

U veliku zdjelu pomiješajte (1:1) ocat i vodu. Umočite krpu u mješavinu, iscijedite je i obrišite unutrašnjost auta kako biste uklonili smrad. Dim često pronalazi svoj put u svaki dio automobila, pa ćete morati pošpricati tekućinu i u ventilacijske otvore auta. Smrad u vašem vozilu mogu prouzrokovati i bakterije koje su se nastanile u filterima za zrak koji se nalazi u kabini automobila. Možete pošpricati filtere antibakterijskim dezinfekcijskim sredstvom kako bi eliminirali bakterije i otklonili smrad.

Ako vi ili netko drugi redovno puši u automobilu, smrad će uvijek biti prisutan, pa bi najbolja stvar i u tom pogledu bila prestati pušiti.

2. Otklonite plijesan usisavačem

Uzmite usisavač ("suhi" model, nikako modele koji imaju vodeni filter) i usisajte plijesan koja se uhvatila na vaše tepihe. Kada završite, ostavite prozor otvoren 8 do 10 minuta, kako bi se unutrašnjost automobila potpuno osušila. Ako ste očistili tepihe, ostavite ih na suncu da se potpuno osuše. Kada je unutrašnjost automobila suha, smrad plijesni bi trebao nestati.

*Spriječite ponovnu pojavu plijesni tako što ćete provjeriti curi li nešto iz vašeg auta. To možete provjeriti tako što ćete parkirati auto preko čistog kartona i ostaviti ga preko noći. Ako pronađete tragove curenja, odvezite auto kod mehaničara.

* Ako curenje nije problem, plijesan se možda stvara zbog prolivenog pića ili mokrih stvari koje su stavljene i ostavljene u automobilu. Izbacite sve takve stvari iz vozila i očistite ga šamponom ili sredstvom za pranje svih površina.

3. Očistite mrlje od povraćanja s mješavinom octa i vode

Smrad povraćanog sadržaja se mora odmah ukloniti i obrisati, jer se želučana kiselina koja se nalazi u njemu veže za vlakno i može ga oštetiti. U velikoj kanti pomiješajte ocat i vodu (odnos je kao i u prvoj točki 1:1), umočite krpu i izribajte mrlju. Ribajte sve dok ju potpuno ne uklonite.

4. Očistite tragove urina odstranjivačem mrlja u spreju

Urin ima jak miris i potrebno ga je odmah ukloniti, naravno, ako je to moguće. Posjetite trgovinu i kupite odstranjivač mrlja u spreju koji je pogodan za sjedala, ali i tepihe vašeg auta. Pošpricajte sprej po mrlji i ostavite stajati onoliko minuta koliko stoji u uputi na pakiranju. Nemojte je ribati.

*Dopustite da se osuši na zraku. Ako koristite vruće izvore sušenja poput sušila za kosu, urin se može zalijepiti za tepih i smrad će biti mnogo jači. Ako vam to ne pomogne, idite do trgovine za kućne ljubimce i kupite odstranjivač mirisa urina za ljubimce.

5. Potražite profesionalnu pomoć ako ne možete sami ukloniti smrad

Postoje profesionalci koji se bave isključivo otklanjanjem mrlja i neugodnih mirisa iz automobila. Ove tvrtke će vam pomoći riješiti se upornog problema bez dodatnog stresa.

 

Pročitajte više