Ovo su pobjednici izbora za Ženski svjetski auto godine

Screenshot: WWCOTY

ŽIRI u kojem sjede isključivo žene proglasio je pobjednike u šest kategorija.

Izbor za Ženski svjetski auto godine održava se već 12 godina, a njegova najveća posebnost je da u žiriju koji odlučuje o pobjednicima sjede isključivo žene. Žiri čini 56 žena iz 40 zemalja s pet kontinenata, a njihov cilj je odabrati najbolje automobile u tekućoj godini. 

Žiri pritom uzima niz čimbenika u obzir, pa tako uz one uobičajene, koji se tiču sigurnosti, voznih karakteristika i komfora, u obzir uzimaju i utjecaj na okoliš te vrijednost za novac. 

Ove godine žiri je u uži izbor uvrstio 65 modela automobila, od kojih je izabrao šest pobjednika po segmentima. Ukupni pobjednik od šest najboljih po segmentima bit će proglašen 8. ožujka, na Dan žena. Krenimo redom.

Gradski (urbani) model

U kategoriji gradskih vozila pobijedio je Peugeot 308. U pitanju je čistokrvni kompakt koji je netom stigao i na hrvatsko tržište, a na Starom kontinentu ga prvenstveno doživljavamo kao veći i komforniji model nego što to sugerira kategorija.

Obiteljski SUV

Mogli bismo reći očekivano, jer pobjednik je novi Kia Sportage. Potpuno novi dizajn donosi osvježenje u segment, ali i model brojnih kvaliteta. Konkurencija je žestoka, ali velike su šanse da Sportage ponovi uspjeh prethodnika. U tome će mu pomoći i uvjerljiva ponuda motora predvođena hibridima. 

Veliki auto

Ovdje smo očekivali neki potpuno drugi model, a pobijedio je Ford Mustang Mach-E. Neka vas ime ne zavara jer se radi o crossoveru, a slavno ime je tu kako bi potpomoglo prodaju. Nudi se isključivo električna izvedba, a u Americi se već pokazao kao vrlo uspješan model. 

Veliki SUV

Pobjednik je BMW iX, model koji se ističe originalnim izgledom, ogromnim dimenzijama i moćnim električnim pogonom. U Hrvatskoj starta cijenom od 634.000 kuna, pa ga zasigurno nećete često viđati. 

Performance auto

U domeni sportaša pobjednik nije neka poznata sportska limuzina, već novitet iz Ingolstadta. U pitanju je Audi e-Tron GT, električna raketa nastala na osnovama Taycana, koja plijeni pažnju vatrenim izgledom, vrhunskim performansama i naprednim tehnologijama. 

Terenci i kamioneti

Segment o kojem se danas malo govori, pa je takva i ponuda. Terenaca je malo u cjenicima, a među njima je po mišljenju žirija najbolji Jeep Wrangler 4xe. Legendu nije potrebno posebno predstavljati, već je dovoljno reći kako se sada nudi u formi plug-in hibrida. Kako kažu u Jeepu, struja je prihvaćena kako bi na terenu bili još uvjerljiviji, ali i kako bi mogli voziti prirodom u apsolutnoj tišini.

Pročitajte više