Padaju cijene rabljenih automobila u Njemačkoj

Foto: Profimedia

Autoscout24, jedan od najvećih europskih internetskih portala specijaliziranih za oglašavanje rabljenih automobila, objavio je kako je nastavljen trend pada cijena rabljenih vozila, usprkos činjenici da je u padu i njihova ponuda.

Tako je prema njihovom AGPI indeksu prosječna cijena rabljenog vozila 27.635 eura, što je jedan posto manje nego prethodnog mjeseca. S druge strane, nešto je porasla prosječna cijena električnih vozila - za 1.2% - ali potražnja za njima čak je 16 posto manja nego prošlog mjeseca. Ovaj pad cijene rabljenih auta, iako relativno malen, utoliko je važniji jer se dogodio u jesen, kada je već uobičajeno velik promet u trgovini vozila, nakon ljetnog zatišja. 

 

Inače, najveći je pad cijena zamijećen u kategoriji luksuznih vozila, a najviše su pojeftinila vrlo mlada i ekstremno stara vozila. Valja naglasiti kako je ovo već sedmi mjesec zaredom da cijene rabljenih vozila padaju, nakon kulminacije koja se dogodila u ožujku ove godine. U tom je periodu AGPI indeks pao s 29.180 eura na već spomenutih 27.635, što je manje za popriličnih 5.3%.

Inače, za vjerovati je kako će cijena rabljenih auta padati i u Hrvatskoj. Naime, rast broja registracija novih automobila te značajna količina rabljenih vozila koja su se vratila iz rent-a-car flota trebali bi stabilizirati tržište rabljenih auta koje je u proteklom periodu bilo opterećeno neodrživo visokim cijenama. 

Pročitajte više