Paris Motor Show: Kreće pariški tjedan auto mode

Foto: Renault, Mercedes

DANAS svoja vrata otvara Paris Motor Show, veliki auto show kojim se zatvara ovogodišnja sezona i otvara prozor u novu, uzbudljiviju i za mnoge puno svjetliju sezonu.

Pariški salon se održava bijenalno, izmjenjujući se tako s frankfurtskim. A kako oba imaju snažnu potporu domaće autoindustrije, ali i izuzetno razvijenu automobilsku kulturu, posjećenost je među najboljima u svijetu. Prošlo izdanje je tako vidjelo više od milijun posjetitelja, ali i oko 10.000 predstavnika medija.

Ovogodišnje bi opet moglo doseći te vrijednosti, kako zbog brojnih noviteta tako i zbog same činjenice da slavi veliki jubilej, 120. rođendan. Slavlje neće pokvariti ni nemali broj gostiju koji su otkazali svoj dolazak.

 

 

Koga nema?

Ove godine će tako Pariz izbjeći Alfa Romeo, Fiat, Ford, Opel, Volvo i Volkswagen iz Europe, ali i Mazda, Mitsubishi, Nissan i Subaru. Nema ni ekskluzivnih brendova poput Bentleya i Lamborghinija, a očekivano nema ni Tesle. Neki su propustili priredbu zbog štednje, neki zbog uvođenja novih načina promocije, a neki jer jednostavno nemaju što novo pokazati.

Glavne zvijezde

Potpuno neočekivano, ali glavna zvijezda ove godine izgleda ne dolazi iz portfelja domaćeg proizvođača. Naprotiv, za nju se pobrinuo BMW, a ona je nova serija 3. I to u društvu nove serije 8, X5 i vrlo zanimljivog Z4. Ništa manje noviteta nije pripremio ni Mercedes, koji će uz novu B klasu pokazati i novi GLE, te nove izvedbe A klase.

Škoda je u Parizu najavila novi dizajnerski izraz i sportski karakter, Seat se pobrinuo za još jedan SUV model, a Suzuki će nam opet pokazati Jimnya, ali i obnovljenu Vitaru. PSA koncern nastupa u vrlo jakom sastavu, pa uz novi hibridni pogon dovodi DS3 Crossback, 508 SW, e-Legend. Brojni su koncepti u najavi, posebno iz Renaulta koji zasigurno neće ostati dužan i pokazat će štošta novog.

 

Pročitajte više