Plovi na struju, a ima doseg poput električnog automobila

Screenshot: YouTube/BAR/Spirit Yachts Technologies

IAKO su performanse plovila iz očitih razloga inferiorne cestovnim vozilima, ovo plovilo pokazuje kako se na struju može ploviti jako daleko. 

Tajna je u samom konceptu plovila. Naime, radi se o hidrokrilnom plovilu koje tijekom plovidbe u radnom režimu plovi iznad površine vode, a dinamička stabilnost ostvarena je ravnotežom hidrodinamičkih sila.

Pojednostavljeno rečeno, trup nije u vodi, nego je plovilo na uronjenim krilima te je stoga otpor daleko manji. Nedavno je upravo BMW prikazao hidrokrilno plovilo razvijeno u suradnji s tvrtkom Tyde. Sada nam se predstavlja daleko ozbiljniji proizvod koji su zajedničkim snagama razvili Spirit Yachts i BAR Technologies.

Ono što ovo električno plovilo čini posebnim je činjenica da pri krstarećoj brzini od 22 čvora ima doseg od čak 100 nautičkih milja ili 185 km u cestovnim mjerama. Primjera radi, električna plovila slične veličine su imala osjetno manji doseg, 25 do 70 milja, i to pri brzini plovidbe od samo 5 čvorova.

Elektromotor je HPM-400 koji isporučuje Equipmake, a s integriranim mjenjačem razvija 109 KS maksimalne snage. Energijom se napaja iz baterije kapaciteta 120 kWh. Maksimalna brzina plovidbe je 28 čvorova. Pritom valja imati na umu da govorimo o plovilu duljine preko svega 35 stopa te ukupne mase ispod jedne tone. 

Kao i u automobilskom svijetu, elektrifikacija je primjetna i u svijetu nautike. Tržište električnih plovila prošle je godine bilo vrijedno oko 5.64 milijarde dolara, a procjenjuje se kako će do 2030. godine porasti na 16.6 milijardi dolara. 

 

Something is coming…. #spiritbartech35ef #spirityachts #bartech

Objavljuje Spirit Yachts u Utorak, 14. ožujka 2023.

Pročitajte više