Pobuna u Škodi? Rapid postaje kućni rival Golfa

Foto: Škoda

ŠKODA će novi Rapid učiniti puno atraktivnijim i tehnološki naprednijim, a ne skrivaju aspiracije da u budućnosti ozbiljno ugroze i najjače kompakte u segmentu, pa i samog Golfa.

Nema sumnje, Škoda s Rapidom nije napravila dobar posao. Jeftina limuzina s estetikom Octavije nije naišla na dobar odziv publike, pa je tijekom prošle godine prodano tek nešto više od 65.000 primjeraka.

"Kako da to kažem. Naše prisustvo u segmentu je vrlo skromno. Nismo uspjeli uvjeriti publiku da smo vjerodostojni u tom segmentu", izjavio je Alain Favey, šef Škodine prodaje i marketinga za britanski Autocar.

Stoga će nove godine stići potpuno novi model, gotovo neusporediv s aktualnom generacijom. A upravo takav Rapid trebao bi se prodavati bar dvostruko bolje.

"Novi Rapid se neće nuditi u karavanskom izdanju. Rapid očito postaje Golfov rival u pogledu dizajna, dok je Octavia trovolumenski kompakt", objašnjava Favey i nastavlja: "Rapid će biti pravi rival Golfu. Nećete moći više ostati zbunjeni zbog sličnosti Rapida i Octavije."

Novi Rapid će koristiti osnovu MQB AO platforme kao primjerice Seat Ibiza ili VW T-Roc. Prevedeno to znači uzorna vozna svojstva i poplavu malih benzinaca, od 1.0 trocilindraša do 1.5 jedinice sa 150 KS. Realno treba očekivati i bar jednog dizelaša. Digitalni kokpit je pod znakom upitnika, ali zato valja očekivati višu razinu kvalitete izrade i samih materijala, kao i novu generaciju infotainmenta. I da, cijena će sigurno porasti.

Pročitajte više