Počela proizvodnja novog Nissana Qashqaija

Foto: Nissan

POČELA je proizvodnja treće generacije modela.

Nakon ulaganja teškog 400 milijuna funti i u svjetlu 35. obljetnice proizvodnje u Ujedinjenoj Kraljevini, startala je proizvodna linija Line One tvornice u Sunderlandu. Ovo je izuzetna stvar i za britansko gospodarstvo. Naime, otkako je predstavljen prije 14 godina, svaki peti automobil proizveden u Velikoj Britaniji upravo je Qashqai. 

Nissan je ovaj svečani trenutak odlučio podijeliti i s lokalnom zajednicom pa je svakom školarcu u sjeveroistočnoj Engleskoj omogućio da sudjeluje u događanju zaklade Nissan Skills Foundation. Riječ je o programu marke u kojem se kroz različite aktivnosti nastoji potaknuti zanimanje mladih za poslove u proizvodnji i inženjerstvu.

Od početka prodaje 2007. više od 3.5 milijuna kupaca odabralo je Qashqai proizveden u Sunderlandu. Potreba za radnom snagom dovela je do otvaranja brojnih radnih mjesta u britanskim pogonima: 7000 u Paddingtonu, Maple Crossu, Cranfieldu, Lutterworthu i Sunderlandu, kao i 24.000 radnih mjesta u lancu opskrbe na širem području Ujedinjene Kraljevine te oko 5000 radnih mjesta u britanskim koncesijama.

Tehnologija nove generacije podrazumijeva i nove proizvodne pogone

Kako bi podržao proizvodnju treće generacije Qashqaija, Nissan je u tvornicu u Sunderlandu uložio 400 milijuna funti. Ključna ulaganja uključuju 52 milijuna funti, dodatnu izuzetno veliku liniju za prešanje i sustav za reciklažu otpadnog metala Cyclone, kako bi Qashqai postao prvi model tvornice proizveden pretežito od aluminija.

Od ostalih novih ulaganja valja izdvojiti 117 novih robota za limarske radove, prilagođenih za rad s aluminijem i čelikom ultravisoke vlačne čvrstoće. Tu su i četiri robota zadužena za ugradnju tankog sloja izolacijskog materijala najnovije tehnologije koji pomaže smanjiti prodor buke u putnički prostor.

Pročitajte više