Pogledajte nova svjetla iz Volkswagena

Foto: Volkswagen

OSVJETLJAVANJE puta i pokazivanje pozicije uskoro neće biti jedine funkcije svjetala na automobilima. Tako misle u Volkswagenu i pritom predstavljaju nove tehnologije od kojih će neke uskoro stići u proizvodnju.

Volkswagen ide toliko daleko da najavljuje interaktivnu komunikaciju putem svjetala te brojne druge funkcije, sve redom s ciljem povećanja razine sigurnosti u cestovnom prometu. Najzanimljivija novost su interaktivna svjetla koja bi kod autonomnih vozila trebala preuzeti ulogu koju danas ima vizualni kontakt s vozačem.

Svjetla s visokom rezolucijom će moći projicirati informacije direktno na cestu, pa i pomoćne linije koje će vozaču omogućavati da se lakše nosi s gabaritima vozila u manevriranju, primjerice pri parkiranju. Doslovno s druge strane, stražnja svjetla će moći ispisivati upozorenja, posebno u opasnim situacijama, i tako bolje informirati sudionike u prometu.

Volkswagen trenutno testira i nove tehnologije rasvjete u tzv. "svjetlosnom tunelu". Radi se o 100 metara dugom, 15 metara širokom i 5 metara visokom tunelu u kojem se simuliraju situacije iz prometa i tako ubrzava razvoj svjetala.

Pročitajte više