Pogledajte novi Audi A5!

 Foto: Audi

AUDI je premijerno predstavio novi A5, ali i njegovu sportsku S5 izvedbu. 
 
Ingolstadt je jučer bio centar automobilskog svijeta. Sjedište Audija ugostilo je mnoštvo uzvanika koje su svjedočile rađanju nove uzdanice njemačke premium marke. 
 
Kao što se očekivalo novi A5 ne donosi ništa revolucionarno, bar kad je dizajn u pitanju. 4,67 metara duga silueta nudi prepoznatljiv nastup prethodnika. Obnovljenim prednjim krajem dominira Singleframe maska i Matrix LED svjetla kao zaštitni znak svih budućih modela. I jedan sportski detalj – kućišta retrovizora nalaze se na ramenima vrata, kao kod rasnih sportaša.
 
 
Sve ostalo je poznata priča, ali ispričana na novi i zanimljiviji način te zapakirana u sjajne korice. 
A u pogledu voznih svojstava Audi daje obećanje kako je napredak drastičan.
 
Njegov coupe je zahvaljujući novoj platformi osjetno upravljiviji, a veća torzijska krutost postignuta je uz istovremeno smanjenje mase za do 60 kg. Jasan signal da su Nijemci odradili posao bez greške. Pridodajmo svemu i podatak kako je A5 predvodnik segmenta i u pogledu aerodinamike - koeficijent otpora zraka iznosi 0.25.
 
 
Više snage uz manju potrošnju klasičan je slogan s kojim se predstavljaju nove linije ovakvih modela. Osim što će kupci moći birati između šest-stupanjskog ručnog i sedam-stupanjskog S tronic mjenjača, po prvi puta se nudi i osam stupanjski tiptronic mjenjač. Rezerviran je za top izvedbe dizelaša i benzinca.
 
U tom slučaju je i quattro pogon serijski, a inače dostupan uz doplatu.
 
 
U pogledu motora najzanimljiviji je 3.0 TFSI V6 turbak iz S5. Razvija 260 kW/354 KS i 500 Nm, a omogućuje sprint do 100 km/h u svega 4,7 sekundi. 
 
Ponudu A5 čini ukupno pet motora, dva (2.0) TFSI benzinca i tri TDI dizelaša (2.0, 3.0) u rasponu snage od 140 kW/190 KS do 210 kW/286 KS. U usporedbi s prethodnikom to znači do 17% više snage uz 22% manju potrošnju. Zvuči odlično. 
 
 
Na interijer ne treba trošiti puno riječi. Dominira virtualni kokpit i obilje elektronske logistike, a sve je upakirano u tehnički naglašenom germanskom stilu. Obilje je opcija na raspolaganju, od zaključavanja i lociranja automobila putem mobilnog telefona, do sustava djelomično autonomne vožnje, masaže sjedala i prvoklasnih materijala. Vlasniku je na raspolaganju čak 30 nijansi ambijentalnog osvjetljenja, a putnicima i njihovoj prtljazi solidnih 465 litara prtljažnika. 
 
Novi Audi A5 i S5 u salone stižu na jesen. Cijene su nepoznate no u Audiju kažu kako je standardna oprema osjetno bogatija u odnosu na prethodnika. Isto vrijedi i u pogledu moguće individualizacije automobila. Dovoljno da se konkurencija zamisli, a potencijalni kupci strpe još koji mjesec.
 

Pročitajte više