Pokrenuta inicijativa za lakše punjenje električnih automobila u Hrvatskoj

Foto: Strujni krug

HVALEVRIJEDNA inicijativa mogla bi uvelike olakšati korištenje punjača na hrvatskim cestama.

Radi se o inicijativi za boljom suradnjom najvećih hrvatskih operatera punionica za električna vozila koju je pokrenula udruga Strujni krug, a sve kako bi se krajnjim korisnicima olakšalo korištenje punionica. Naime, vozači električnih automobila uz sve postojeće probleme, poput nedostatka punjača i zloupotrebe istih, imaju i problem neuniformiranih načina korištenja punjača. Kao što su mobilni telefoni donedavno imali niz različitih priključaka za punjenje, tako se danas korisnici punionica susreću s velikim brojem aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli aktivirati punjač na koji će spojiti svoje vozilo. 

Razlog tome je što svaki hrvatski operater punionica ima svoju aplikaciju koju je potrebno instalirati i registrirati se kako bi korisnik pokrenuo punjenje. Sada se nastoji postići dogovor pet najvećih operatera punionica u Hrvatskoj. Dogovorom se želi na njihovim punionicama, koje čine oko 99% ukupnog broja, omogućiti vozačima električnih vozila putem samo jedne aplikacije pristup gotovo svim punjačima u Hrvatskoj, a i velikom broju punjača u ostatku Europske unije.

"Izuzetno mi je drago da svi hrvatski operateri punionica brinu za naše članove i spremni su napraviti sve kako bi neodlučnim kupcima novih vozila uklonili sve razloge da ne kupe električno vozilo. Ovo što smo danas postigli u Hrvatskoj stavlja nas ispred većine drugih država Europske unije. Ako nastavimo ovim putem, siguran sam da će Hrvatska postići 100 posto prodaje novih električnih vozila i prije 2032. godine, kada se očekuje dostizanje tog cilja", objašnjava Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Na nedavno održanom sastanku između predstavnika udruge Strujni krug i predstavnika najvećih hrvatskih operatera punionica ELEN-a, Petrola, Hrvatskog Telekoma, MOON-a i Absolutea predloženo je da se svi operateri spoje na istu, odnosno zajedničku platformu te se pomoću nje međusobno povežu. U drugom koraku bi se napravili bilateralni ugovori kojima bi se izbjegli dodatni troškovi roaminga. 

 

Pročitajte više