Polestar One: Švedski Mustang s kineskom adresom

 Foto: Polestar/Volvo

POLESTAR One je konačno predstavljen. Neki će biti presretni, neki razočarani, ali svi su složni kako su Šveđani spremni za električnu budućnost. 
 
Volvo je ovim modelom i praktično potvrdio svoju namjeru da Polestar promovira u zaseban brend i to ne bilo kakav, već onaj koji će nuditi isključivo električne i hibridne modele. Prvi u nizu nosi ime One, a prezentiran je na specijalnoj manifestaciji u Šangaju. Da, Polestar One dolazit će iz Kine, i to od 2019. godine, a već sada je dostupan za predbilježbe. 
 
 
Oni koji se odluče za ovaj rasni coupe mogu očekivati izuzetno modernu interpretaciju legende Volva, modela P1800. Ili prevedeno, radi se o modernom coupeu čiji se dizajn uvelike poklapa s konceptom iz 2013. godine, Volvom Concept coupe. 
 
Iza pomalo rabijatnog i amerikaniziranog dizajna krije se kućna SPA (Scalable Platform Architecture) plaforma, kao i za Volvo uobičajen hibridni pogon. Sada u Performance izdanju nudi 600 KS i 1.000 Nm, dovoljno za debi ovako luksuznog coupea i nove automobilske marke.  
 
Stražnju osovinu pokreću dva elektromotora, dok 2.0 Drive-E motor pokreće prednju osovinu. Električni pogon daje 218 KS i osigurava automobilu autonomiju na struju od čak 150 km, što je danas apsolutni maksimum u konkurenciji hibrida. 
 
 
A da bi bio u samom vrhu, automobil je dobio Öhlinsov elektronski nadziran ovjes (CESi), dok je karoserija izrađena od karbona. 
 
Recimo i kako se automobil naručuje online uz pretplatu na dvije ili tri godine. Ona osim automobila uključuje troškove isporuke, održavanja i osiguranja. Recimo i kako će 2019. godine stići Polestar 2, prvi model Volva pogonjen isključivo električnom energijom. 

Pročitajte više