Pontiac odlazi u povijest

SUKLADNO najavama General Motors gasi još jedan brand. Nakon Saturna u povijest odlazi i Pontiac. Ovih dana s proizvodne trake u Michiganu sišao je posljednji Pontiacov model.

U pomalo komornoj atmosferi i prisustva predstavnika medija manja grupa radnika završavala je radove na posljednjoj seriji od 100 primjeraka modela G6.

Kao posljednji je označen bijeli model kojim je ujedno okončana dugogodišnja povijest slavnog američkog branda. Za razliku od oldsmobilea čiji je posljednji primjerak dobio autograme brojnih zaposlenika i završio u muzeju, posljednji će Pontiac završiti kao dio flote namijenjene neimenovanoj tvrtki.

Daleke 1926. godine na New York Auto Showu predstavljena je tvrtka i njen prvi model, Chief of Sixes. 82 godine kasnije Pontiac na sramotan način odlazi u povijest, a njegova tvornica kroz opsežan proces prilagodbe proizvodnji budućeg GM-ovog modela.

Inače, proizvodnja bi trebala startati tek za 18 mjeseci, a trenutno je nepoznata sudbina većeg dijela od 2.400 zaposlenih.

Nerazumljiv kraj za tvrtku koju se smatra najdinamičnijom u GM-ovoj povijesti, prije svega zahvaljujući zlatnim 1960-tima i modelima GTO i Firebird. Pontiac je rekordnu prodaju dosegao 1984. godine s 850.000 prodanih primjeraka, što je čak četiri puta više u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, kroz više od osam desetljeća roizvedeno je oko 41 milijun Pontiaca. 

Podsjetimo, Pontiacova sudbina zapečaćena je još u travnju kao dio plana spašavanja koncerna izvedenog pod vodstvom Američke vlade.

Pontiac je osmi američki brand ugašen od 1989. godine. Nakon što su nestali Merkur, Passport, Asüna, Geo, Eagle, Plymouth, posljednji je 2004. godine bio ugašen Oldsmobile.

Što se pak vozila za zaliha tiče već neko vrijeme su aktivne prodajne akcije. Po nazivom "Pontiac - final cloesout" nudi se popust na sve modele iz game, i to u iznosu do 4.500 USD, a da ne govorimo o dodatnim popustima za članove sindikata, klijente određenih financijskih kuća i sl.

Pročitajte više