Porsche 911 GT2 RS: 700 KS za obaranje svih rekorda "jedanaestice"

 Foto: Porsche

PORSCHE je u Goodwood na tamošnji Festival brzine doveo najbrži i najsnažniji cestovni 911 u povijesti. 
 
Ime mu je 911 GT2 RS, a pokreće ga biturbo bokser motora s 515 kW/700 KS i 750 Nm. Njegov je zadatak provesti Porscheov dvosjed na najbrži mogući način, na ravnici, ali i u zavojima. Težak svega 1.470 kg, ovaj će bolid do 100 km/h stići za 2,8 sekundi, a neće posustati sve do 340 km/h.
 
Stvoren na osnovi izvedbe Turbo S od 580 KS ovaj je model prošao kroz temeljite prerade. Ugrađeni su veći turbo punjači, a za optimalno hlađenje zadužen je novi dodatni sustav koji raspršuje vodu po hladnjacima stlačenog zraka kod vrlo visokih temperatura. Ništa nije prepušteno slučaju pa je tako ispuh izrađen od titana, dok je trkaće podvozje dobilo revidirani sustav nadzora dinamičke stabilnosti. PDK automatski mjenjač s dvije spojke ima sedam stupnjeva prijenosa i omogućava prijenos na stražnje kotače. 
 
 
Kod ovog modela nema ograničenja, čak ni kad su u pitanju dimenzije kotača. Prednje gume su mjera 265/35 ZR 20, a straga su ugrađeni valjci mjera 325/30 ZR 21. Standardna oprema uključuje keramički kočioni sustav (PCCB), dok su pojedini dijelovi karoserije izrađeni od karbona. 
 
U unutrašnjosti 911 GT2 RS dominiraju serijski crvena Alcantara, crna koža te dijelovi interijera s vidljivim karbonskim vlaknima.
 
No i ovdje postoje opcije.  Opcionalni Weissach paket donosi uštede na masi od oko 30 kilograma, a obuhvaća još više elemenata izrađenih od karbonskim vlaknima pojačane plastike i titana. Chrono paket pak proširuje PCM funkcije za pregled performansi kojim se mogu prikazivati, pohraniti i evaluirati vremena krugova. Uz to dolazi i štoperica na instrumentnoj ploči s analognim i digitalnim prikazom vremena, te lap trigger. 
 
 
Paralelno s novim modelom svoju premijeru ima i Porsche Design posebnim izdanjem sata. Kronograf 911 GT2 RS je rezerviran isključivo za vozače 911 GT2 RS, ima kućište od titana i vlastiti Porscheov satni mehanizam. 
 
Početna cijena za model 911 GT2 RS u Njemačkoj iznosi 285.220 eura. Cijena Porsche Design kronografa 911 GT2 RS iznosi 9.450 eura.

Pročitajte više