Porsche 911 ima manu o kojoj se sve češće govori

Foto: Porsche, Rennlist forum

PORSCHE 911 u većini studija pouzdanosti brani boje europske autoindustrije profilirajući se kao najbolji auto po pitanju struke i ocjene vlasnika.

U moru korejskih i japanskih automobila Porsche 911 izbija u prvi plan kao nerijetko najpouzdaniji model. Ipak to ne znači da je bez mane. Naprotiv, u pitanju je vrlo neugodna stvar za vlasnika, ali i za onoga koji se u prijelomnom trenutku nađe iza automobila.  

Naime, u više navrata spominju se slučajevi gdje s 911-ice u vožnji mogu otpasti stražnja svjetla. Posljednji primjer je u grupi Porsche 991 Enthusiasts dao Craig Swallow, koji se obratio zajednici s pitanjem događa li se često da u vožnji otpadne zadnje svjetlo ili je to izolirani slučaj koji se samo njemu dogodio. Uz pitanje je priložio fotografiju na kojoj se vide oštećenja odbojnika, što potvrđuje da je svjetlosni sklop udarao po površini prije nego što je ispao s vozila. 

Da nešto nije u redu, Swallow je shvatio kad mu se aktivirala signalna lampica za kvar stražnjeg svjetla. Na sreću, dok je vozio autocestom A1 u Yorkshireu, iza njega nije bilo drugog automobila, pa se nije dogodila prometna nesreća. 
Slično iskustvo imala je još nekolicina vlasnika, a oni bolje upućeni zaključuju kako je to normalna stvar za primjerke generacije 991 proizvedene u prvim godina. Podsjetimo, 991 je na tržište stigao 2011. godine. 

Neki vlasnici su u vožnji izgubili oba stražnja svjetla, a neki su se zaustavili dok su još svjetlosni sklopovi visjeli iz automobila. Svi tvrde kako je to posljedica polomljene plastične ušice. Porsche je navodno ovu konstrukcijsku grešku ispravio 2013. godine dodavši metalnu pločicu. 

Da se doista ne radi o izoliranom slučaju, potvrđuje i iskustvo korisnika s drugog foruma (Rennlist), gdje je fotografijom objašnjeno što je Porsche na koncu napravio kako bi otklonio ovaj problem. 

Još jedan pokazatelj kompleksnosti automobila kao proizvoda, ali i dokaz da i najbolji mogu pogriješiti. Stoga, ako kupujete 911 generacije 991 proizveden prije 2013. godine, svakako pripazite. 

Pročitajte više