Porsche Boxster: Pogledajte hit nadolazećeg ljeta

STUTTGARTSKI je proizvođač predstavio prve fotografije treće generacije Boxstera koji će premijerno nastupiti na ovogodišnjem ženevskom auto salonu, dok se prodaja očekuje nedugo zatim.

Novi Boxster je vjerovali ili ne uspio napraviti značajniji odmak od svog prethodnika. Dakako, u Porscheu se i dalje drže svoje formule, a ta je da ne diraju formulu koja daje odlične rezultate, no ovaj put će lakše zaključiti kako je riječ o novom modelu. Između mnogih detalja valja istaknuti nova svjetla, kao i veće lukove blatobrana u koje se mogu smjestiti kotači veličine do 20 cola.

Nadalje, novi Boxster ima povećan međuosovinski razmak i trag kotača, što se pored stabilnosti izravno odrazilo i na povećanje ponude prostora unutar putničkog dijela inspiriranog 911-com. Ovjes je i dalje MacPherson sprijeda i multi-link straga, a šasija potpuno nova.

Isto kao i kod nove 911-ice, umjesto hidrauličkog tu je sada elektro-mehanički upravljač. Vrijedi spomenuti i u potpunosti automatski platneni krov, koji se sprema u prostor iza sjedala bez potrebe za dodatnim poklopcem.

Za sada nemamo konkretne tehničke podatke, no vjeruje se kao su modeli nove generacije zahvaljujući povećanoj upotrebi aluminija (karoserija) za 100-tinjak kilograma lakša od modela iz prethodne. Tako će ulazna izvedba unatoč bogatijoj opremi težiti tek oko 1300 kg.

Predviđena je ugradnja 6-cilindričnih motora, no sada sa smanjenim obujmom. Naime, umjesto 2,9- ulazni model pokreće 2,7-litreni motor 10 KS snažniji od prethodnika. Razvija  270 KS, a uz izravno ubrizgavanje goriva, stop-start sustav i regenerativno kočenje donijet će i 15-postotno smanjenje potrošnje goriva.

Boxster S će i dalje pokretati 3,4-litreni pogonski stroj iz dosadašnjeg modela. Njegova je snaga sada povećana za 5 KS na 320 KS, dok je potrošnja smanjena za oko 15%.

Kupci će moći izabrati između standardnog 6-stupanjskog ručnog i opcijskog 7-stupanjskog PDK mjenjača s dvije spojke. S potonjim Boxster će ubrzati do 100 km/h za 5,7 sekundi, a Boxster S za 5. Zvuči obečavajuće.

Pročitajte više