Porsche odgađa dolazak električnog Macana

Foto: Porsche

UZ probleme sa softverom Porsche je detektirao još jedan problem u komercijalizaciji električnog Macana. 

S novim Macanom ove je godine trebala debitirati i nova arhitektura Premium Platform Electric (PPE) koju Porsche razvija s Audijem. Međutim, softverski problemi prouzročili su  kašnjenje razvoja novog, potpuno električnog Macana, pa je premijera pomaknuta s kraja ove godine na 2024. Sudeći po najnovijim informacijama, to i nije tako loše. 

Naime, u Porscheu su odlučili zadržati benzinski Macan koju godinu duže na tržištu. Kako piše Automotive News Europe, Porsche će prolongirati proizvodnju benzinskog Macana. Tako bi na američkom tržištu mogao opstati sve do 2026. godine, pa i duže.

U Porscheu će pričekati s gašenjem modela, a konačni termin će ovisiti o tržišnim rezultatima nove generacije, dostupne isključivo s električnim pogonom, poručili su iz Porschea na sastanku distributera koji se održao na Kanarskim otocima. 

Povratne informacije vlasnika neće ovisiti samo o Porscheu i novom modelu. Naime, kao glavna prepreka komercijalizaciji Macana nameće se nedostatna mreža punionica. Macan je ipak drugi najprodavaniji model Porschea s preko 86.000 prodanih primjeraka prošle godine te će njegov utjecaj na mrežu punjača biti daleko veći od primjerice Taycana. 

A kad smo kod Taycana, na istom sastanku Porsche je najavio facelift modela za iduću godinu. Jedina tajna je Mission X, odnosno hoće li iz ovog koncepta nastati hipersportski nasljednik modela 918 Spyder.

Osim Macana u Porscheu rade na još dva električna SUV-a. Također, 718 mora otići tijekom 2025. godine kako bi napravio mjesto za električnog sportaša. Jedini model koji će bar dijelom ostati imun na elektrifikaciju je 911.  

Pročitajte više