Porsche sprema povratak legendarnog modela 550

PORSCHE će sukladno ranijim glasinama, proizvesti novi ulazni model koji će se u ponudi smjestiti ispod Boxstera i time ustvari predstavljati tzv. duhovnog nasljednika modela 550 Spyder iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj baby Porsche će se temeljiti na sličnim modelima Volkswagena i Audija, odnosno na liniji koju je najavio Volkswagenov koncept Bluesport.

Od tehničkih detalja najzanimljivijim se čini onaj o upotrebi 4-cilindričnog boxer motora. Navodno će se raditi o 1,6-litrenom turbo motoru snage oko 200 KS, koji će putem standardnog ručnog, odnosno opcijskog PDK mjenjača s dvije spojke pokretati stražnje kotače. Inače, motor će biti središnje smješten.

Za sada nema podataka o performansama ovog automobila, no uz masu od oko 1.200 kg možemo očekivati kako će ubrzavati do 100 km/h za oko 6 sekundi i dostizati najveću brzinu od oko 235 km/h. Istovremeno potrošnja bi mu se trebala kretati na razini od 7 l/100 km, a emisija ugljičnog dioksida oko 160 g/km. Riječ je o solidnim rezultatima čijem će ostvarivanju pripomoći i stop-start sustav.

Inače, ovaj će automobil imati platneni sklopivi krov i u njega će se moći smjestiti vozač i suvozač. Zbog malih dimenzija, relativno male mase i solidne motorizacije radit će se o vrlo agilnom automobilu koji će u trenutku svog dolaska možda biti i za vožnju najzabavniji Porscheov model.

Dolazak automobila na tržište se očekuje 2014.

Pročitajte više