Poslastica iz Audija: Stiže hard-core R8 paprene cijene

Foto: Audi

AUDI R8 poštuju i oni kojima Audi nije visoko na popisu, a sada će ga voljeti puno više.

Audi je tako najavio specijalnu izvedbu modela R8. Buduća top izvedba modela temelji se na R8 V10 plus, a zahvaljujući brojnim modifikacijama bit će osjetno brža i upravljivija od originala. Izvana se automobil distancira dorađenom aerodinamikom s novim karoserijskim detaljima u vidu većeg stražnjeg krila, strujno oblikovanih pragova i novog difuzora. U Audiju kažu kako je downforce osjetno veći, a pritom je masa automobila smanjena. Konkretno, sila pritiska je pri 150 km/h udvostručena u odnosu na R8 plus i iznosi 52 kg, dok je pri 330 km/h downforce 250 kg ili 100 kg više o odnosu na izvornik.

Redukcija na masi je nepoznata, ali se zna kako je ugradnja 20-inčnih naplataka reducirala 8 kg, a pritom modifikacije idu i u sferu podvozja i sustava kočenja. Na opremi se pritom nije štedjelo, pa tako standardnu ponudu čine Nappa koža, ali i digitalni kokpit te dodatno profilirana školjkasta sjedala.

Specijalna serija ima nakladu od svega 44 primjeraka, što s obzirom na cijenu ne čudi. Naime, ovaj je R8 od izvornika osjetno skuplji. Primjerice, pet primjeraka bit će ponuđeno u Britaniji po cijeni od 176.560 GBP ili 42.000 GBP više od jednako snažnog R8 V10 Plus. Pritom imajte na umu kako Audi Sport Performance nije dotjerivao V10 motor sa 610 KS i 560 Nm.

Pročitajte više