Posljednja saznanja o novom A3

AUDI će novu generaciju modela A3 predstaviti tijekom iduće godine, odnosno na proljetnom ženevskom auto salonu, a na tržište će stići četiri karoserijske verzije podijeljene u dva para različita prema dimenzijama i duljini međuosovinskog razmaka.

Izvedba s tri vrata i kabriolet bi trebali biti ukupne duljine 4,26 m uz međuosovinski razmak duljine 2.595 mm. Izvedba s petorim vratima, tzv. Sportback te limuzina mjeriti 4,44 m, dok će im međuosovinski razmak biti 2.630 mm. Širina svih izvedbi će biti identična.

Novi će se A3 temeljiti na obiteljskoj MQB platformi koja je osnova (ili će to biti) za sve automobile VW grupacije od veličine modela Polo/A1 pa do Passata. Sve ranije spomenute izvedbe novog A3 će u prosjeku biti 10-ak posto lakše od istovrsnih verzija iz trenutne generacije.

Na dizajn, odnosno izgled eksterijera i interijera najveći će utjecaj učiniti konceptni e-tron s ovogodišnjeg šangajskog auto salona.  Naglasak će biti na visokoj razini ergonomičnosti te opremljenosti kada je riječ o sigurnosti i infotainmentu.

Puno je zanimljivija vijest kako Audi za ovaj model razvija novi 1,4-litreni 4-cilindrični benzinski motor sa sustavom deaktivacije cilindara. Pri manjim opterećenjima motora njegova će se dva cilindra automatski isključiti, što će pak rezultirati smanjivanjem potrošnje za otprilike 1 l/100 km pri konstantnoj brzini od 50 km/h.

Također, Audi planira i ugradnju 3-cilindričnih TDI motora, kao i prodaju plinom pogonjenih verzija. Pored njih možemo očekivati cijelu plejadu otprije poznatih TDI i TFSI pogonskih strojeva.

Pročitajte više