Poštu već mjesecima raznose samovozeći kamioni, a to nitko nije znao

Foto: TuSimple

VEĆ nekoliko tjedana tvrtka TuSimple svojim samovozećim kamionima raznosi pošiljke uzduž Arizone a da to nitko nije znao.

Naime, tek jučer je UPS objavio ulaganje u startup tvrtku TuSimple koja se bavi razvojem sustava autonomnog upravljanja za kamione. I ništa tu ne bi bilo čudno da se u vijesti nije pojavila informacija kako samovozeći kamioni već operiraju, i to od svibnja vozeći autocestom na 185 km dugoj dionici između Phoenixa i Tucsona. U isto to vrijeme Američka poštanska služba (USPS) i TuSimple su objavili kako će kroz dva tjedna testirati autonomne sustave na dostavi pošte između Phoenixa i 1600 km udaljenog Dallasa.

TuSimple jamči da će zahvaljujući novim tehnologijama moći trošak prijevoza pošiljki u kamionskom prijevozu smanjiti za čak 30%. Kako javlja Verge, sustav autonomnog upravljanja koji koristi TuSimple se temelji na sustavu pozicioniranja i nadzora okoline putem devet kamera i dva LIDAR senzora. Manjinski udio UPS-a u vlasništvu ove kompanije omogućit će mu pristup tehnologijama samovozeće vožnje razine 4, a koja će se uskoro početi koristiti. Za sada su na svim vožnjama u kabini još uvijek prisutni vozač i inženjer, ali samo u svojstvu dodatnog osiguranja i prikupljanja informacija.

 

Pročitajte više