Povratak na staro: Stojadinom na more starom cestom, zašto ne?

Foto: Arhiva (Al Jazeera, Index.hr)

S OBZIROM na cijene cestarina i ne baš afirmativnu poreznu politiku naspram tržišta novih automobila, preostaje nam da na more opet idemo starom cestom i opet u Stojadinu.

Zastava 101 je uz Fiću i Jugo definitivno bila jedan od najpopularnijih modela automobila na našim cestama, a danas ga voze tek pasionirani obožavatelji. U svakom gradu postoji barem jedna garaža u kojoj vlasnik pažljivo čuva svoj Stojadin. Razloga za to je mnogo, a sve bi ih se moglo staviti pod jedan nazivnik - taj da se za svoje vrijeme radilo o vrlo ugodnom i pouzdanom obiteljskom automobilu uz kojeg mnoge obitelji vežu brojne uspomene. 

>> Zastava 101

A u ta mračna vremena, dok još nismo znali za autocestu dalje od Karlovca, na more se išlo zavojitim cestama kroz Gorski kotar ili Liku, ovisno o krajnjem odredištu. Vrijeme i brzina su bili manje važni, a zadatak je mogao obaviti i maleni Fićo. Danas, kada ove nominalno "naše" autoceste postaju luksuz za dobrostojeće, sve je više onih koji se vraćaju starim cestama. Tko zna, možda se s obzirom na poreznu politiku vrate i na stare automobile. Rabljeni su ionako preuzeli prevlast, a oldtimeri bi zbog manjih troškova osiguranja mogli postati nova moda u ovoj osiromašenoj zemlji.

A u takvom ozračju Stojadin je opet izbor za one koji si more mogu priuštiti, obiteljski kompakt udobnih fotelja i komfornog prtljažnika. Ako ne vjerujete, pogledajte nakon sljedećeg opisa.

Marko nam šalje i video svog ljubimca. Stojadin je iz 1980. godine, a od prvog dana je u obitelji. Automobil je pažljivo održavan i pažen, s cjelokupnom dokumentacijom koja prati održavanje. Uostalom, dotični primjerak ima tek 53.000 km pa s obzirom na to da govorimo o modelu automobila koji je u gotovo serijskom izdanju prošao Afriku možemo slobodno reći da je stanje novo.

Video ovog reprezentativnog primjerka možete vidjeti u nastavku:

 

Marko svoj primjerak ne prodaje pa ako ste u potrazi za Stojadinom pogledajte što nude Index Oglasi. S obzirom na to da se već sad radi o raritetu, trenutna ponuda i nije toliko loša.

Pročitajte više